Voordat we kunnen kijken naar welke baard het beste bij jou past, moet er eerst gekeken worden naar wat voor gezichtsvorm jij hebt. Dit doe je door te kijken naar je voorhoofd, jukbeenderen, lengte van je gezicht en je kaaklijn.

De verschillende vormen van je gezicht zijn:

  • Ovaal: De lengte van je gezicht is groter dan de wijdte van jukbeenderen en je voorhoofd is breder dan de kaaklijn. De kaaklijn is ietwat ronder.
  • Rechthoekig: De lengte van het gezicht is het grootst. De andere afmetingen zijn redelijk gelijk.
  • Driehoekig: De kaaklijn is groter dan de jukbeenderen, die weer groter zijn dan het voorhoofd.
  • Rond: Jukbeenderen en gezicht lengte hebben dezelfde afmeting. Deze zijn groter dan het voorhoofd en de kaaklijn, die ook redelijk gelijke afmetingen hebben.
  • Hart: Het voorhoofd is breder dan de jukbeenderen en de kaaklijn. De kin is wat scherper
  • Vierkant: Alle afmetingen zijn redelijk gelijk. De kin is iets scherper.
  • Ruit: De lengte van het gezicht is het grootst, daarna de jukbeenderen, voorhoofd en het kaaklijn zijn het smalst. De kin is ook wat scherper.

baard man man 2

Ovaal

Heb je een ovaal gezicht, dan kun je beste gaan voor een baard die wat rechter is aan de kaak en strakke lijnen op de wangen. De baard mag wat korter aan de zijkanten en aan de onderkant mag hij geschoren worden.

ovaal baard man man

Rechthoekig

Heb je een rechthoekig gezicht, dan heb je een langer gezicht. Het is daarom belangrijk dat het accent op de wangen wordt gelegd. Laat het op de wangen wat voller zodat het geheel minder rechthoekig wordt. Zorg dat de baard niet te lang wordt, dit maakt het gezicht alleen maar langer.

recht hoekig baard gezichtsvorm man man

Driehoekig

Bij een driehoekig gezicht is de kaaklijn het grootst. Zorg er daarom voor dat de baard korter is rond de kaak en de wangen. De “beardstache” is hier een ideale oplossing voor.

drie hoekig baard gezichtsvorm man man

Rond

Wanneer je een rond gezicht hebt, dan gelden de regels van een driehoekig gezicht ook voor jou. Houd de baard kort rond kaak en wangen. Waar je voor kunt kiezen is een stoppelbaard waarbij je het goatee gedeelte iets langer laat groeien.

rond baard gezichtsvorm man man

Hart

Wie een hartvormig gezicht heeft, heeft vaak een smaller gezicht. Het is dan ook lastig om een volle baard te laten groeien, gezien het feit dat het dan meer baard dan gezicht wordt. Probeer daarom het gezicht gedeelte wat korter te laten en laat het bij de kaak wat langer groeien.

hart baard gezichtsvorm man man

Vierkant

Bij een vierkant gezicht is het belangrijk dat de baard niet in strakke lijnen wordt geschoren of geknipt. Het gezicht heeft al strakke lijnen van zichzelf, leg daarom de focus op een ronde afwerking. Laat het wat langer groeien aan de kin, zodat je het gezicht wat uitrekt.

Vierkant baard gezichtsvorm man man

Ruit

Deze gezichtsvorm heeft brede jukbeenderen en een smallere kaak en voorhoofd. Laat het daarom rond de kaak wat voller staan. Dit zorgt er voor da je een voller gezicht krijgt. Knip het niet te spits, want complimenteert de spitse kin alleen en dat is niet wat je wilt.

ruit baard gezichtsvorm man man

Merk je dat je kaal aan het worden bent? Dan is het nemen van een baard een slimme zet, blijkt uit onderzoek.