In welke auto’s rijdt Jort Kelder?

Het verkopen van je geliefde wagen is natuurlijk niet iets wat je met plezier doet. Maar als de zaken net even iets minder gaan, is het wel een begrijpelijke keuze. Voor Jort Kelder is het natuurlijk jammer, maar door de crisis zag hij geen andere optie dan zijn wagen te verkopen. Het goede nieuws is dat hij nog een aantal andere wagens in zijn garage heeft staan. Daar zitten dan wel enkele zeer interessante exemplaren bij. Overigens heeft Kelder voor ‘zijn’ Maserati niets betaald: het was zijn afscheidscadeau toen hij bij Quote vertrok nadat het blad was overgenomen door een Franse uitgever.

 

Het verkopen van een geliefde auto is voor Jort Kelder niet zo vreemd als je zou denken. De voormalige Quote hoofdredacteur heeft zijn liefde voor bijzondere auto’s nooit onder stoelen of banken geschoven. Het nadeel van verzamelen is vaak wel dat je over een zeer ruim bemeten garage moet beschikken. Zo verkocht Jort Kelder eerder al zijn Jaguar E-Type. Ondanks die verkoop blijft er nog genoeg over om jaloers op te worden.

Land Rover

Zeg je Jort Kelder, dan zeg je ook gelijk Land Rover. De twee zijn als onafscheidbare vrienden. Hij heeft er twee: een ‘gewone’ Land Rover uit 1969. Deze gebruikt hij voornamelijk tijdens zijn verblijf op Terschelling, het Waddeneiland waar hij van jongs af aan al komt en ook een bijzondere woning heeft. De andere Land Rover is een Defender uit 2011 en die wagen gebruikt hij voornamelijk voor zijn binnenlandse reizen, bijvoorbeeld om van uit Amsterdam naar Harlingen te reizen.

Fiat 500

Je zou het niet zeggen, maar Kelder is niet alleen gek op oldtimers. Ook kleine wagens laten zijn hart sneller kloppen. Op zich logisch, vooral als je in de stad rijdt. Zo’n kleine wagen draait veel makkelijker en inparkeren is een fluitje van een cent. Gezien de vrij basic specs van de wagen hoef je niet te verwachten dat je Kelder ooit in een Fiat 500 aan zal treffen op de A2.

Nissan Figaro

De Nissan van Jort Kelder is een bijzonder verhaal. Hij kocht het ding eigenlijk voor de lol en de belachelijke lage prijs van 7500 euro. Dat zal ongetwijfeld exclusief de kosten zijn die je mag betalen als je zo’n Japanner gaat importeren.

 

Smart Fortwo Electric drive

Jort Kelder was een van de eerste BN’ers die zich er niet voor schaamde om te zeggen dat hij elektrisch rijdt. Natuurlijk is een Smart niet te vergelijken met een Tesla, maar de ervaring van het rijden in een Smart is volgens Kelder ongeëvenaard. Het ding is lekker stil, betrouwbaar en je kunt de wagen altijd en overal kwijt. Bijna dan. Overigens wil dit niet zeggen dat de bekendste bretelsdrager van Nederland helemaal om is. Een Tesla Model S vindt hij vooral verschrikkelijk lelijk en een ideale auto voor mensen die niet van auto rijden houden. Duidelijk waar zijn voorkeur dus wel naar uit gaat.

 

Naar eigen zeggen heeft Jort nog zeven auto’s in zijn garage staan. De overige bolides hebben we helaas niet kunnen achterhalen. moeten we