Is het slim om een auto te kopen in Duitsland?

Duitsland staat bekend om zijn krachtige en brute auto’s, waarmee ze gemiddeld veel harder mee rijden dan wij. BMW, Audi en Mercedes zijn niet de minste merken en staan bekend om luxe, kwaliteit en comfort.

 

En snel kunnen ze ook zijn. Als je in je zijspiegel kijkt langs je caravan dan schieten ze voorbij als de road runner. Duitsers behandelen hun auto’s dan ook erg zorgvuldig en er is een groot assortiment aan goede en jonge auto’s. Doordat de autobranche een grote is in Duitsland, zijn de auto’s ook vaak beter uitgerust. Ideaal voor als je een tweedehands auto zoekt die praktisch nieuw is. Maar waar moet je op letten als je een auto gaat kopen in Duitsland? Hier zijn enkele tips.

Duitse auto's kopen

1. Neem een expert mee als je een auto gaat kopen in Duitsland

Het is altijd goed om iemand mee te nemen als je de auto gaat ophalen. Twee mensen zien altijd meer dan één en hij kan je ook nog op dingen wijzen die jij misschien over het hoofd heb gezien. Neem wel iemand mee die er verstand van heeft en niet alleen maar mee gaat voor heerlijk bier, schnitzel en hard rijden. Al zijn dat stiekem wel goede redenen om naar Duitsland te gaan.

2. Betrouwbaarheid van de verkopende partij

Officiële merkdealers zijn dan het veiligst om voor te kiezen. Daarnaast geldt de fabrieksgarantie alleen bij officiële dealers. Bij de meeste merken worden dan de kosten vergoed totdat de auto twee jaar oud is. In het derde jaar is er vaak een coulantie regeling waar er een deel wordt vergoed van de kosten. Ideaal.

Al zijn er natuurlijk ook genoeg kleinere handelsbedrijven die ook betrouwbaar en goed zijn. Het is van belang dat je de juiste inschatting maakt. Je kan een beter beeld krijgen van jouw toekomstige auto door bepaalde dingen op te vragen. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van de juiste documenten en wanneer de laatste servicebeurt is geweest. Dit zijn enkele dingen die je een beter beeld kunnen geven van jouw nieuwe bolide én in hoeverre het betrouwbaar is waar je hem gaat kopen.

3. Onderhoudshistorie

Een auto die is onderhouden volgens de richtlijnen van de fabriek is een grote meerwaarde voor jouw nieuwe bolide. Zo weet je zeker dat hij alles heeft gekregen wat hij nodig heeft. Als je een auto gaat kopen in Duitsland is het van belang dat je de eerder genoemde dingen checkt zoals oude reparaties en gebruikssporen. Met de onderhoudshistorie kan je precies zien wat er allemaal gedaan is met de auto. Wil jij jouw Mercedes A klasse kopen bij een officiële dealer, dan heb je natuurlijk de fabrieksgarantie. Een belangrijk punt om mee te nemen wanneer je een auto gaat kopen in Duitsland, want je wil natuurlijk geen miskoop.

4. Onderhoudsboekje en TUV rapport

Het TUV rapport is het rapport dat gaat over de APK (Algemene Periodieke Keuring) en kan jouw veel inzicht bieden in jouw nieuwe auto. Met het TUV rapport en het onderhoudsboekje kan je de kilometerstand controleren. Banden en remmen moeten bijvoorbeeld zo rond de 40.000 kilometer vervangen worden. Klopt dit met het TUV rapport, het onderhoudsboekje en de tellerstand in de auto? Top. Als ze al vervangen zijn dan scheelt dat jou een hoop geld.

Moeten ze nog vervangen worden en je auto zit al bijna op de 40 duizend? Dan is dat een belangrijke kostenpost om even rekening mee te houden. Vergeet niet dat je de Fahrzeugbrief, Fahrzeugschein en de COC meekrijgt. Een certificaat van overeenkomst en er staan verschillende kenmerken van de auto op zoals gewicht en trekkracht. Belangrijk stuk papier.

waar moet je op letten als je een auto koopt

5. Alles op papier vastleggen

Het is van belang dat je alle handelingen op papier laat vastleggen. Als er dan toch iets gebeurt of er is iets niet goed, dan heb je altijd iets om op terug te vallen. Een auto kopen in Duitsland is relatief dichtbij, maar het is toch buitenland. Als je iets in Nederland koopt is het slim om het ook altijd vast te leggen op papier.

6. Nooit geld overmaken voordat je de auto hebt gezien

Bij een erkende dealer zal het waarschijnlijk een minder groot probleem zijn. Echter is het nooit slim om geld over te maken voordat je de auto hebt gezien. Het kan zo maar zijn dat je een onbetrouwbare dealer hebt en dan ben je zo je geld kwijt.

7. Maak je kostenplaatje compleet als je een auto gaat kopen in Duitsland

Als je een auto gaat kopen in Duitsland hebben we natuurlijk te maken met de aanschafprijs. Alleen je moet niet vergeten dat de BPM in Nederland betaald moet worden. Daarnaast moet de auto van Duitsland naar Nederland komen, de keuring bij de RDW moet plaatsvinden en de kentekenplaten moeten aangeschaft worden. De auto is waarschijnlijk goedkoper in Duitsland maar er komen dus nog wel enkele dingen bij kijken. Maak voor jezelf duidelijk hoeveel geld je eraan kwijt gaat zijn.

8. Onderhandelen over de prijs

We hebben het dan niet per se over prijsverlaging, wat natuurlijk ook fijn is. Maar in Duitsland zijn ze niet zo happig op duizenden euro’s korting geven en de auto’s zijn vaak al scherp geprijsd. Je kan bijvoorbeeld wel denken aan extra’s die de dealer erbij kan leveren. Dit kunnen winterbanden zijn of garantie op de aankoop. Niet geschoten is altijd mis. Vergeet alleen niet om dit ook goed op papier vast te leggen.