350 jaar na de dood van Rembrandt brengen wij zijn schilderij opnieuw tot leven. Met behulp van de hedendaagse technologie is het resultaat nogal indrukwekkend.

 

Rembrandt in Reality

De Waag is een 15e eeuws gebouw op de Nieuwmarkt in het centrum van Amsterdam. De Waag werd onder andere gebruikt als snijzaal waar de ‘Chirurgijns’ aan de slag gingen.

Juist op deze historische plek zijn het Mauritshuis en de Nationale-Nederlanden aan de slag gegaan om deze plek weer tot leven te brengen. Nieuwe doelgroepen bereiken en vooral innovatief blijven zijn met name de kernpunten waarom dit proces een succes wordt. De beelden geven je een scène en een ervaring waar je echt bij wilt zijn.

‘The making of’

Je zal het jezelf misschien afvragen: hoe krijg je het in hemelsnaam voor elkaar om meer dan 350 jaar terug te gaan in de tijd?

Om de beelden zo reëel mogelijk te maken zijn er look-a-likes ingeschakeld om in kostuums te poseren voor de camera’s. Camera in het meervoud is in dit geval wel van belang omdat het gaat over zo’n 600 spiegelreflexcamera’s. Al deze beelden vormen samen een 3D-setting. Elk detail moet kloppen en wordt dan ook nauwkeurig bijgewerkt. Er zijn baardharen geplaatst en weggehaald om het perfecte plaatje te creëren. Stap voor stap of haartje voor haartje zijn ze tot het eindproduct gekomen wat sprekend lijkt op het meesterwerk.

Samenkomen van generaties

Het is erg bijzonder om te zien dat dankzij dit project verschillende generaties en doelgroepen worden samengebracht. Een oudere generatie maakt kennis met de bijzondere technologieën die er bestaan, terwijl een jongere generatie in contact komt met kunst en cultuur op een speelse manier. Of je nou wel of geen ervaring hebt met de Reality beelden, wij zijn het wel eens met de bezoeker: “Als we tegenwoordig zo de kunst kunnen gaan zien, fantastisch”.

Het is helaas niet mogelijk om met grote groepen tegelijk in De Waag rond te lopen. Vandaar dat er ook een App is ontwikkeld waarmee jij gratis de reality-beelden kan bekijken. De App is te downloaden in de store voor Android en Apple onder ‘Rembrandt Reality’. Loop rond in het Anatomisch Theater en kijk mee door de ogen van Rembrandt.

Rembrandt Reality MAN MAN