De ontdekking van de asteroïde

Op 27 februari is de asteroïde ontdekt door astronomen van het Roque de los Muchachos-observatorium op het Spaanse La Palma, onderdeel van de Canarische Eilanden. NASA vertelt dat het een bijzonder fenomeen is aangezien zo’n asteroïde maar eens in de tien jaar voorbij komt. De grootte van de asteroïde is ook erg bijzonder. Ze schatten namelijk dat de asteroïde ‘2023 DZ2′ wel een diameter van zo’n 55 meter heeft. Hij komt dan ook met ongeveer 28.008 km per uur voorbij schieten. Dat klinkt misschien enorm snel, maar in vergelijking tot andere asteroïden is dit eigenlijk best langzaam.

 

Heel dicht bij de aarde

In het begin maakten astronomen zich een beetje zorgen aangezien de asteroïde erg dicht bij de aarde komt. Gelukkig blijkt het toch geen gevaar voor de aarde te zijn. Het is wel erg indrukwekkend hoe dichtbij de asteroïde langs de aarde gaat vliegen. Het is namelijk maar een afstand van 175.000 kilometer. Ten opzichte van de maan is dit enorm dichtbij. De maan is namelijk 385.000 kilometer verwijderd van de aarde. Dit zorgt ervoor dat je de reusachtige rots met een sterke verrekijker of kleine telescoop kan zien. Met het blote oog is de asteroïde jammer genoeg niet te zien.

NASA Enorme asteroïde 2023 DZ2 komt deze week dichterbij de aarde dan de maan

Asteroïde ‘2023 DZ2’ is niet meer gevaarlijk

Astronomen dachten in het begin dat de asteroïde erg gevaarlijk kon zijn. Deze zou 27 maart in 2026 dan neer kunnen slaan op de aarde. Gelukkig is dit uiteindelijk toch niet het geval. Ambtenaren hebben afgelopen 21 maart de astroïde uit de Sentry Risk Table (geautomatiseerd inslagvoorspelling-systeem) kunnen verwijderen.