Angsten veroorzaken psychische barrières, zo ook in de aanloop naar je carrière. Het zorgt ervoor dat je wil wegrennen van het nu en je wil verschuilen op een plekje waar niets en niemand je weet te vinden. Om vooruitgang te boeken in je leven, is het noodzakelijk om voorbij deze blokkades te leren kijken.

Sociale angsten

Angst om te spreken in het openbaar, angst voor drukke plekken, angst voor onbekende mensen. Of wat dacht je van het voeren van een telefoongesprek. Bij veel mensen gaan de nekharen hierbij instant omhoog staan. Er bestaat zelfs angst om te blozen, waarbij je dus eigenlijk bang bent voor wat er gebeurt nadat hetgeen waar je bang voor bent heeft toegeslagen. Zo zitten angsten vaak in elkaar. Je wordt geremd door datgeen waar je het meest voor vreest en júist door daaraan te denken, gebeurt het. Maar meestal gaat het niet eens om dat ene ding zelf, maar om de gevolgen ervan.

Dare to be different. It could lead to amazing success.

Angst om jezelf te zijn

Er ligt veel druk op ons om te presteren. Om te zijn wie men verwacht van ons dat we zijn. Zo worden verwachtingspatronen vervuld en spelen we de ideale schoonzoon (of dochter). Maar wat nou als we diep van binnen heel wat anders willen? Wat als we vast zitten en ons lichaam om verlossing schreeuwt? Niet iedereen hoeft het beste van het beste. En dat is oké. Heb jij het idee (verplicht) te veel hooi op je vork te nemen, terwijl dit niet is wie jij werkelijk bent? Stop daar dan vandaag nog mee. Het is iemand anders’ droom, niet de jouwe.

angst kracht man man

Angst om te zeggen wat je wil

Niemand voelt zich graag stom of afgewezen. Daarom doen we dingen liever zelf, wel zo betrouwbaar. Onbewust ben je jezelf echter alleen maar krampachtig in de ene bocht na de ander aan het wringen. Zo kun je je veel te veel focussen op wat anderen denken en vinden, achtervolgd door het idee dat ze negatief over je zullen oordelen. Wat blijkt? Mensen helpen graag en hier leer je weer enorm veel van. Maar je moet er wel open voor staan.

The reality is that most people are too busy worrying about their own problems to be scrutinizing what others are doing.

Angst voor de toekomst

Faalangst is de angst om iets verkeerds te doen. Een hele bekende, die er zonder twijfel voor zorgt dat je wordt afgeremd in wat je doet. Je wil niet voor lul staan, vermijdt conflicten en besteed jouw tijd het liefst aan dingen waarvan je zeker weet dat ze zullen lukken. Want waarom zou je kiezen voor iets wat je stress kan opleveren? Uitstelgedrag komt vaak voort uit de angst om doelen te stellen en vooruit te denken. Maar zonder bestemming komt alles neer op toeval en geluk. Leuk voor even, maar niets om op te bouwen.

You probably have more help available than you know. You just need to reach out and ask.

Zolang je van tevoren weet wat je wil – zo ook tijdens dat enge telefoontje – zal je je veel minder opgelaten voelen. Zo kun jij 50% meer uit jezelf halen door een baas te worden in public speaking. Het gaat erom dat je doet waar jij achter staat. Dit houdt niet alleen het vermijden van angsten in, maar ook het onder ogen zien van de gevolgen. Maak plaats voor succes!