De voorliefde voor alcohol zorgt er ook voor dat we elk jaar wel nieuwe trends zien verschijnen. Zo ook in 2022. Maar wat zijn de opkomende alcohol trends dit jaar? Wat kunnen we precies verwachten?

Veranderingen in de horeca

De horeca is toch wel de plek waar het meest gedronken wordt. Helemaal nu we na twee jaar eindelijk ook hier weer los mogen gaan. Opvallend is dat na twee jaar corona ook in de horeca duidelijke veranderingen te zien zijn op het gebied van alcoholgebruik. Het meest opvallende is toch wel dat er meer bijzondere dranken worden besteld. Waar voorheen bier en wijn met stipt op nummer één stonden, zien we nu steeds vaker dat er voor speciaalbier of sterkere dranken zoals whiskey of gin gekozen wordt. De consument durft meer nieuwe dingen uit te proberen. Misschien ook mede door het gebrek aan spanning gedurende de corona crisis.

alcohol trends 2022

Dit heeft ook uitwerking op het drinken thuis. We kiezen massaal voor speciale drankjes en laten de standaard keuzes zoals bier en wijn wat vaker links liggen.

Cocktails thuis

In het kader van speciale drankjes thuis en in de horeca zien we ook dat de vraag naar cocktails flink is toegenomen. Ook thuis wordt er volop gemixt. Er zijn steeds meer cocktailrecepten online te vinden en steeds meer mensen halen massaal enkele standaard mixdrankjes in huis om zo de lekkerste cocktails zelf te bereiden.

We hebben de afgelopen twee jaar wel geleerd om er zelf thuis een feestje van te maken. Niet met veel vrienden, familie of op een speciale plek, maar gewoon lekker thuis met je naasten. Deze cocktailtrend past hier dan ook zeker bij.

cocktail trends in 2022

Nog een opkomende trend zijn de zogenaamde Ready to drinkcocktails. Dit zijn cocktails die al voor jou gemixt zijn en standaard in een blikje worden geserveerd. Handig voor als je onderweg bent! Hoewel deze blikjes al heel lang bestaan (denk bijvoorbeeld aan een blikje Bacardi & Cola), zien we dat deze in de afgelopen maanden veel populairder zijn geworden. Naar verwachting zal die populariteit de komende tijd enkel nog toenemen.

Steeds meer alcoholvrije dranken

Liever een alcoholvrij avondje? Ook dat is gewoon mogelijk! Opvallend voor 2022 is namelijk dat er een enorme groei is in de populariteit van alcoholvrije dranken. Het aanbod neemt dan ook flink toe. Je hoeft geen concessies meer te doen. Voor bijna elke alcoholvariant, is ook een alcoholvrije variant te vinden. Van alcoholvrije wijn tot zelfs gin!

Het aanbod van alcoholvrije drankjes blijft toenemen. De meest populaire drankjes anno 2022 zijn toch wel de voorgemixte blikjes drinkmocktails. De perfecte combinatie van drinkcocktail zonder ook maar enige alcohol. Ook leuk voor de kinderen om mee te proosten.