Hoeveel kan Ajax aan geld verdienen in de Champions League?

Allereerst levert plaatsing voor de groepsfase al een aardig bedrag op. Zowel Ajax als PSV plaatste zich via de voorrondes en verzekerden zich daarmee van de startpremie van 15 miljoen euro. Daarnaast ontving Ajax nog een bedrag van 18 miljoen euro, dit bedrag is gebaseerd op eerdere deelnames aan Europees voetbal. Verder leveren de TV-gelden ongeveer 2,5 miljoen op en zijn de drie thuisduels in totaal goed voor zo’n zes miljoen euro. Plaatsing voor de groepsfase alleen al levert dus ongeveer 42 miljoen euro op. Daarnaast levert een gelijkspel 900.000 euro op en een overwinning levert een maar liefst 2,7 miljoen euro op. Ajax pakte uit de eerste drie duels dus al een lekker bedrag van 6,3 miljoen. Bij winst op Benfica krijgt het 2,7 miljoen, plus 9,5 miljoen voor de plaatsing van de achtste finale. Uiteraard kunnen ook de laatste twee duels worden gewonnen en dat levert nog eens 5,4 miljoen euro extra op. En dan moeten de andere knock-out rondes nog gespeeld worden.

Ajax MAN MAN

Foto via: Instagram Matthijs de Ligt

Het totale bedrag dat Ajax er aan overhoudt

Naast de inkomsten die vooraf vast staan leveren de goede prestaties waarschijnlijk nog veel meer op. Hoe verder Ajax Europees gezien komt, hoe meer de waarde van de selectie stijgt. Voor de toptalenten Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt worden al bedragen tot wel 80 miljoen euro genoemd. Ook spelers als Hakim Ziyech, Donny van de Beek en David Neres kunnen wel eens veel geld opleveren. Als je in de Champions League goed presteert schiet je prijskaartje zomaar met tien miljoen omhoog. De totale waarde van de selectie werdt laatst geschat op 250 miljoen euro, maar directeur Marc Overmars moest hier een beetje om lachen. Hij denkt dat het nog meer is. Hoe dan ook, als Ajax vanavond wint passeert het de grens van 60 miljoen euro aan inkomsten. Daarmee zijn de transfersommen van Daley Blind en Dusan Tadic al ruimschoots terugverdiend. En daarna kan het alleen nog maar verder oplopen.

Ajax MAN MAN

Instagram Frenkie de Jong

Ajax doet het ook in de Nederlandse competitie goed, en laatst kwamen er spectaculaire beelden vrij van de wedstrijd tegen Feyenoord.