Het verschil tussen mannen en vrouwen die liegen

Uit eerdere, informele enquêtes is gebleken dat mannen ongeveer drie keer per dag liegen. Vrouwen daarentegen relatief minder, die zouden namelijk 2 keer per dag liegen. Het grote verschil zit echter in het feit waarover de leugen gaat. Mannen zijn geneigd om op een egoïstische manier te liegen. Hiermee weerleggen ze de schuld of schaamte, of ze doen het om te voorkomen dat hun gevoelens worden geschaad. Vrouwen neigen eerder naar liegen om een ander een beter gevoel te geven.

Mannen liegen MAN MAN

Mannen onder elkaar

Voor het nieuwe onderzoek is er een enquête afgenomen onder 138 volwassenen die een baan hebben waarbij onderhandelen een must is. De enquête bestond voornamelijk uit vragen over het evenwicht tussen werk en privé. Maar onderwerpen als romantiek, seksuele interesses en ethiek in onderhandelingsscenario’s kwamen ook aan bod.

Na het controleren van de variabelen zoals leeftijd en gemoedstoestand, gaven de gegevens aan dat mannen meer geneigd waren om te liegen. Specifiek in situaties waarin ze tegenover andere mannen stonden. Hieruit bleek dat er ook nog een verschil zat tussen aantrekkelijk zijn of niet. Mannen liegen namelijk meer tegenover aantrekkelijke mannen tijdens een onderhandeling. In tegenstelling tot mannen die ze niet aantrekkelijk vinden. Deze uitkomst heeft te maken met het feit dat een onderhandeling kan aanvoelen als een wedstrijd. Mannen die concurreren met andere mannen om zo de ‘betere’ te zijn.

Mannen liegen MAN MAN

Een leugen als compliment

Wanneer een man liegt tegenover een andere man is het geen belediging voor de intelligentie, maar eigenlijk een compliment. Andere denken dus niet dat je stom bent, maar denken in feite dat je goed bent en ze zien je als concurrent. Of mannen nou echt gezien kunnen worden als de oneerlijke sekse, is en blijft onzeker. Zo ook voor de onderzoekers.

Een echte conclusie kan er dus eigenlijk niet getrokken worden maar wees op je hoede wanneer je aan het onderhandelen bent. Ben bewust van de potentiële concurrentiedynamiek, zeker bij tegenstanders van hetzelfde geslacht.