Voelt het niet goed, zeg het op tijd

Heb je in het begin al het idee dat dit ‘m toch niet gaat worden, twijfel dan niet, pak die telefoon en bel. Hier worden jullie beiden beter van. Dit geeft de andere partij de tijd om nieuwe kandidaten te zoeken. Ze zullen je dankbaar zijn. Jij bent jezelf dankbaar, omdat je niet blijft zitten met een zeurend gevoel.

baanaanbod-1

Wees dankbaar

Mensen hebben tijd in jou gestoken. Je motivatiebrief gelezen, cv doorgenomen en jou uitgenodigd voor een gesprek. Dat is tof. Bedank ze hiervoor. Geef aan dat je geïnteresseerd was in de organisatie (en geef hierbij aan waarom), maar dat je toch hebt besloten het niet te doen.

baanaanbod-3

Geef een eerlijke reden

Om in te haken op het bovenstaande punt: mensen hebben tijd en moeite in jou gestoken, ze verdienen een eerlijk antwoord. Dan kom je niet aanzetten met een triest argument: “ja, het wordt ‘m gewoon niet”. Nee, zeg dat je een ander aanbod meer zag zitten of dat je je huidige baan toch nog niet wilt opzeggen.

baanaanbod-4

Nee, is nee

Je hebt een keuze gemaakt om een bepaalde reden. Blijf bij die keuze, deze is voortgekomen vanuit een gevoel.

baanaanbod-5

Behoud contact

Zorg dat je het netjes afsluit. Dit zal je in de toekomst tegemoetkomen. Wie weet hebben jullie elkaar in de toekomst nog nodig en ontstaat er een bepaalde relatie die je voorheen niet voorzien had. En mocht je iemand kennen waarvan jij denkt dat die beter geschikt is voor de baan, twijfel niet en beveel hem of haar aan.

baanaanbod-6