Afvallen zonder te sporten of te diëten

Misschien gaat afvallen wel sneller als je toch iets gezonder eet of vaker te sport. Toch kun je nadenken over één van deze opties om af te vallen zonder dat je heel anders eet of meer sport.

Optie 1: Verminder je stressniveau

Het is al langer bekend dat heel veel mensen last hebben van stress en hier op een fysiek niveau ook last van hebben. Dit kan last van de nek of hoofdpijn zijn, maar een gevolg van stress kan ook gewichtstoename zijn. Je lichaam slaat ook meer vet op als je gestrest bent. Vergelijk het met de lichamelijke reactie die je krijgt als er een beer staat tussen jou en je eten. Je stressniveau neemt toe en je lichaam gaat hierdoor reserves aanmaken omdat het voorspelt dat het voorlopig geen eten krijgt.

stress verminderen

Optie 2: Slaap meer

Alle tijd die je slaapt, kun je niet eten. Door eerder naar bed te gaan bespaar je jezelf een periode in de avond die je anders zou snacken. Veel mensen eten toch weer wat chips of chocola als ze ’s avonds voor de tv zitten, en dat sla je zo over. Bovendien doet je lichaam energie op door te slapen en dat is weer energie die je anders via voedsel nodig zou hebben.

Optie 3: Drink meer water

Veel mensen interpreten het gevoel van dorst alsof ze honger hebben en gaan dan in plaats van te drinken iets eten. Op die manier krijg je veel meer calorieën binnen dan wanneer je alleen water drinkt. Zo los je heel makkelijk het ogenschijnlijke gevoel van honger op, want je had gewoon dorst. Ook zorgt het drinken van een of twee glazen water in de ochtend er al voor dat je minder honger hebt. Hetzelfde geldt voor ’s middags: heb je trek? Drink een glas water. Het helpt je gevoel van honger wegnemen. Dat water drinken helpt voor je stoelgang is al algemeen bekend, maar is het nog wel waard om even te benoemen.

Als je sneller wil afvallen is het wel handig om toch iets aan je voedingspatroon te veranderen of meer te sporten, maar gelukkig zijn daar ook handige tips voor.