Afvallen is grotendeels letten op je voeding

Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust helpt bij het afvallen. Het is daarbij belangrijk om te letten op wat je drinkt voordat je je bed in duikt. Cafeïne en suiker zijn bijvoorbeeld no-go’s, terwijl andere voedingsstoffen juist kunnen helpen bij de spierbouw, de bloedsomloop en het verbranden van vet. Deze vijf drankjes gaan jou daarbij helpen.

1. Melk

Melk is daadwerkelijk goed voor elk blijkt zo maar weer. Het kan je dieper helpen slapen, o.a. dankzij calcium. Melk drinken zorgt ook dat je de volgende dag minder cravings naar ongezonde snacks hebt. Ook bevat melk proteïne, wat goed is voor de spieropbouw.

melk drinken

2. Druivensap

Een klein glas met puur druivensap (geen toegevoegde suikers etc!) werkt als een tierelier als het gaat om vetverbranding, aldus Men’s Health. Een onderzoek uit 2015 wees uit dat resveratrol, een antioxidant in druiven, calorieopslag wit vet omzet in calorie verbrandend bruin vet. Twee vliegen in één klap.

Ook wijn bevat deze eigenschappen, maar voor je enthousiast wordt: alcohol voor bed is juist geen goed idee. Dit onderzoek van de Universiteit van Melbourne wees uit dat een persoon die vlak voor slapengaan alcohol drinkt evengoed slaapt als iemand die de hele nacht kleine elektrische schokjes toegediend krijgt. Laat dus de wijn maar even staan.

3. Kamillethee

Het klinkt oubollig, maar het helpt echt: kamillethee voor het slapengaan. Een warme kop thee versterkt namelijk de hoeveelheid glycine in je lichaam, wat je zenuwen ontspant en dus werkt als een slaapliedje. Wees je er wel van bewust dat de thee cafeïnevrij moet zijn.

afvallen dranken

4. Soya proteineshake

Volgens onderzoek van de universiteit van Birmingham verbetert een proteïneshake met soya de slaapkwaliteit door als een voorloper van melatonine te fungeren die een drowse (staat van bijna slapen) veroorzaakt, aldus Men’s Health. Ook verlagen de voedingsmiddelen in de shake het cortisolniveau om rechtstreeks buikvet te bestrijden.

5. Water

Water bevat 0 kilocalorieën, en dat is een goede start als je wil afvallen. Wie meer water drinkt is over het algemeen overdag wakkerder en kan daardoor ’s nachts beter in slaap komen. Een glaasje water naast je bed kan dus geen kwaad.

Uitgeslapen? Dit kun je in de ochtend eten om gewicht te verliezen.