Marieke doet haar verhaal

Op jonge leeftijd had Marieke al een buikje en ze vertelde dat die nooit weggegaan is. “Ik ben altijd zwaar geweest. De afgelopen jaren, en vooral tijdens de lockdowns, kwamen er flink wat kilo’s bij.” Natuurlijk is zij niet de enige die uit verveling naar een zak chips of een pak met toastjes greep. Maar als snel merkte Marieke dat ze weer een kledingmaat omhoog was gegaan en dat ze alleen nog bij grotematenwinkels terecht kon. Als moeder van twee vond Marieke dat het tijd was om haar leven om te gooien. Want zelfs alle dagelijkse dingen, zoals stofzuigen en het strikken van haar veters, werd teveel voor haar. Ook wandelen in de bergen, iets wat Marieke elke zomervakantie doet met haar gezin, viel haar zwaar.

Marieke afvallen voor 43 kilo verliezen

“Ik keek niet graag naar mezelf in de spiegel. Op foto’s verstopte ik me achter mijn dochters, maar nog liever stond ik zelf achter de camera. Er zijn daarom maar weinig beelden van mij uit die tijd. Mijn gewicht – toen 115 kilo – zat me zo in de weg, dat afgelopen maart de knop om ging. Nu was het genoeg.”

Vallen en opstaan, pakken en doorgaan

Het duurde even voor Marieke daadwerkelijk begon met afvallen. Er ging veel tijd, dingen uitproberen en opnieuw beginnen aan vooraf. “Ik ben ooit 25 kilo afgevallen met een shakedieet, maar toen ik stopte met roken en kinderen kreeg, kwam het er dubbel en dwars weer aan.” Zo had ze weinig zin om weer een afvalprogramma te volgen. Marieke vond dat het toch niet werkte of ze hield het niet vol. Tot zij de 3 weken challenge tegenkwam op Facebook.

Ze begon eraan en dacht: drie weken geen chips, dat houd ik wel vol. Toch was ze aan het begin erg sceptisch, maar wilde het wel proberen. Marieke las alle informatie door en hield zich strikt aan de regels. “Eerdere afvalpogingen mislukten, omdat ik niet snel genoeg resultaat zag of ingrediënten in huis moest halen die ik niet kende of nooit gebruikte. Nu zag ik het resultaat elke ochtend terug op de weegschaal. De kilo’s vlogen eraf! Dat motiveerde me om door te gaan.” En met resultaat, want die drie weken veranderde in maanden. Voor de zomervakantie woog ze, zoals zij al gepland had, nog maar tachtig kilo.

“Ik zit letterlijk en figuurlijk beter in mijn vel”

Marieke heeft besloten om als streefgewicht de 73 kilo te houden en dat was nog een redelijke klus. Dit komt omdat zij na het behalen van de tachtig kilo besloot een paar weken niet zo streng te zijn voor haarzelf. “Gelukkig was ik dat na twee weken weer kwijt. Eind september bereikte ik na acht challenge-rondes mijn streefgewicht: 73 kilo. Daar ben ik heel trots op.”

Met haar oude BMI van ruim 38, kreeg ze het label met ‘overgewicht’. Omdat zij zo graag uit dat hokje wilde, ging ze door met afvallen tot ze een ‘normaal gewicht’ had. En eerder opgeven voelde voor Marieke als stoppen voor de finish. “Nu dat gelukt is, en ik 43 kilo lichter ben, kan ik helemaal tevreden zijn.”

Marieke afvallen na 43 kilo verliezen

Als laatste vertelde ze dat zij zich ook een heel stuk gezonder voelt. Marieke heeft geen last meer van maagzuur, ze slaapt beter en ze heeft meer energie. “Ik hoop dat het lukt om op gewicht te blijven, want ik wil nooit meer terug naar mijn oude lichaam. De angst om weer aan te komen, zit altijd in mijn achterhoofd. Toch durf ik mezelf weer te laten zien, ook in strakke kleding, en kruip niet meer weg op foto’s. En die bergwandeling in de zomervakantie? Die ging inderdaad een stuk makkelijker. Nu stond ik als eerste bovenaan en riep ik naar de rest: ‘Komen jullie nog?’

Benieuwd hoe Marieke dit gedaan heeft? Check dan de website van Een Maatje Minder voor meer informatie.