Hoge vetverbranding en meer spieren

Sporten is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Je krijgt er meer kracht en conditie van én het verhoogt je algehele gezondheid. Daarbij zorgt het ook voor een optimale vetverbranding, wat handig kan zijn als je wilt afvallen. De vraag die wij ons afvragen is: met welke sport val je nou het meeste af?

Om te beginnen zijn er verschillende sporten die hiervoor het beste geschikt zijn. Waarvan er in de praktijk twee toch het meest effectief blijken, namelijk HIIT (High Intensity Interval Training) en krachttraining.

We gaan je hieronder laten zien wat de verschillen zijn en hoe jij zelf heel simpel kunt beginnen met beide trainingsvarianten.

Verschil tussen HIIT en krachttraining

Een keuze maken voor een trainingsmethode heeft te maken met de doelen die je stelt voor jezelf. Voor de een is namelijk enkel afvallen en een strakker voorkomen belangrijk, terwijl een ander juist meer spiermassa voor ogen heeft. Voor de juiste keuze is het belangrijk deze verschillen te weten.

HIIT training voor optimale vetverbranding

Je kan met HIIT trainingen het snelste afvallen door het zeker een paar keer per week te doen. Doe je het slechts één keer per week dan werkt het natuurlijk ook wel, maar zet het geen zoden aan de dijk. Hetzelfde geldt overigens voor krachttraining.

Met HIIT voer je oefeningen op een bepaald weerstandsniveau uit, meestal gedurende 30-45 seconden op maximale intensiteit. Deze inspanningen worden gevolgd door twee minuten rust of het heel rustig uitvoeren van de desbetreffende oefening die je doet.

HIIT training

Hiermee stimuleer je groeihormonen en verhoog je de vetverbranding optimaal. Je kan nu bijvoorbeeld vier keer een set doen en de HIIT training twee of drie keer per week uitvoeren.

Krachttraining voor spierenbundels en een laag vetmassa

Streef je naar een grote spiermassa, dan is deze optie beter geschikt voor jou dan HIIT. Bij krachttraining train je jouw hele lichaam en er zijn tal van oefeningen die je kan doen, van losse gewichten tot complete fitnessapparaten.

Doe je aan krachttraining, dan zal je hiermee ook jouw vetverbranding verhogen. Je bent namelijk heel intensief aan het werk en daarbij bouw je meer spiermassa op. Die spiermassa verbruikt, ook tijdens de niet-trainingsdagen, meer energie dan vetmassa. Hierdoor stijgt je vetverbranding continue.

Je ziet ook niet veel “bodybuilders” die echt dik zijn, powerlifters zijn daarentegen wel wat zwaarder.

HIIT met een fitnessapparaat of losse gewichten?

Een HIIT training kan je al heel eenvoudig doen met rennen, springen, jumping jacks of burpees. Hiervoor heb je dus niet perse sportapparatuur of materialen nodig. Het voordeel hiervan is de simpliciteit. Een nadeel is de professionaliteit en doelen die je wilt behalen.

Je komt al snel bij losse gewichten, kettlebell, slseepmachines en andere fitnessmaterialen terecht.

Helemaal ideale fitnessapparaten zijn crosstrainers of roeimachines, waarmee je in 1 training je hele lichaam pakt. Je kan hiervoor natuurlijk een sportschool abonnement afsluiten of zelf een professioneel model aanschaffen. Apparaten zoals deze roeimachines komen het beste uit de test en zullen goed passen bij jouw doelstellingen.

Mogelijkheden krachttraining

Voor krachttraining heb je ook veel verschillende mogelijkheden. Je kan hier beginnen met vrij simpele oefeningen, te denken aan optrekken, opdrukken, sit-ups, squats en lunges. Hoewel je ze zeker voelt, ga je al snel zoeken naar meer gewicht en variëteit.

Je kan er dan voor kiezen om naar een sportschool te gaan of zelf gewichten, fitnessapparaten en andere fitness spullen aan te schaffen. Ben je van plan een langere tijd te gaan fitnessen of bodybuilden, dan kan het zelf aanschaffen van spullen je veel voordelen opleveren. Je eigen “homegym” waar je altijd open bent, kosten bespaart (fitnessapparatuur gaat vaak lang mee), je apparaten altijd vrij zijn en je kan natuurlijk ook mensen kan uitnodigen om samen te trainen. Ideaal.

gezond afvallen homegym

Er zijn zelfs complete krachtstations waar je veel variërende oefeningen mee kan doen en alle verschillende spiergroepen pakt. Voor de top 5 krachtstations kun je hier kijken om te zien welke het beste voor jou geschikt is.

Sportschool of thuis trainen?

Je hebt verschillende mogelijkheden om te gaan trainen. Hoe je dit gaat aanpakken is persoonlijk en zal dus per persoon weer verschillen. Wat het leuk maakt is dat je tegenwoordig veel keuze hebt in eigen apparatuur, waardoor je binnen no-time je eigen sportschooltje kan maken met de juiste apparatuur en dat gewoon thuis of op een gewenste locatie.

In groepjes buiten trainen is ook tof om te doen, maar dan moet het wel mooi weer zijn. Je kan hierbij denken aan trainingen met losse gewichten, kettlebells of andere fitnessspullen. Wat dat betreft is er keuze genoeg.

Naar de sportschool gaan is natuurlijk ook een optie, want je hebt dan alles binnen handbereik. Daar betaal je dan natuurlijk ook voor, maar voor de meeste mensen wegen de voordelen veel zwaarder dan het kostenplaatje.

Zo is er niet echt een betere optie, maar biedt het aanschaffen van eigen fitnessapparatuur je wel grote voordelen.

Continuïteit van je workouts

Het is uiteraard wel belangrijk dat je blijft sporten. Natuurlijk is een eenmalige trainingssessie altijd goed, maar je hebt er pas echt voordeel van wanneer je met regelmaat traint. Denk hierbij aan minimaal twee keer per week en probeer dit ook uit te breiden. Je zal merken dat je vele malen fitter wordt!