Ademhaling tijdens het hardlopen

Net als de techniek die je gebruikt voor het trainen, is de techniek van het ademhalen ook belangrijk. Speciale aandacht zou daarom uit moeten gaan naar de ‘buikademhaling’. Je zorgt daarmee voor een grote hoeveelheid zuurstof in vergelijking met het normale ademhalen via de borst. Een oppervlakkige ademhaling, zo zeggen deskundigen, beperkt de hoeveelheid lucht die je binnenkrijgt en dus ook de hoeveelheid zuurstof. Vooral voor hardlopers is dit van belang.

 

Inademen via de buik, borst of de neus?

De borstademhaling veroorzaakt daardoor de bekende steken in de zij. Door gebruik te maken van de juiste ademhalingstechniek maak je gebruik van de volledige longcapaciteit zodat je altijd voldoende zuurstof in je lichaam hebt.

Toch zijn er deskundigen die juist een voorstander zijn van de gewone ademhaling via de neus. Het voordeel is dat dit minder energie kost. Het is met andere woorden, lekker rustig door gaan. Op zich valt daar veel voor te zeggen, maar die techniek kent ook een keerzijde. Het ademhalen via de neus zorgt wel voor een betere filtratie, maar de hoeveelheid lucht die je binnen krijgt is stukken minder. Zeker tijdens het hardlopen heb je juist behoefte aan meer zuurstof waardoor het kiezen voor de juiste ademhaling erg belangrijk is.

Hardlopen

Het perfecte adem-ritme

Door je ademtechniek aan te passen aan de behoefte van je lichaam, vergroot je de opnamecapaciteit van je longen. Daarbij is het wel belangrijk dat je let op het ritme van de ademhaling. Dat klinkt ingewikkeld, maar via een eenvoudig schema haal je er zeker voordeel uit.

Hanteer voor een rustige loop, een 3:3 ritme. Dat betekent dat je drie stappen zet tijdens het inademen en drie stappen tijdens het uitademen. Voor een matig-intensief tempo gebruik je een 2:2 tempo aan. Twee stappen tijdens het inademen en twee stappen bij het uitademen. Logischerwijs gebruik je dus een 1:1 schema bij een hoog intensieve training. Let er wel op dat het geen wet van meden en perzen is. Het is juist veel belangrijker dat de ideale manier van adem halen bij jou past.