Positieve invloeden van de daglichtlamp op je slaap en humeur

In de herfst en winter is er uiteraard wat minder licht. Daardoor raakt het biologische ritme van mensen verstoord, met als resultaat de welbekende herfstdip of winterdepressie. Een daglichtlamp kan dat corrigeren middels sterk licht, waaruit ultraviolet licht is weggefilterd, rechtstreeks op het netvlies te laten vallen. Daarnaast maakt een daglichtlamp je alerter en onderdrukt het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Bij een aanhoudend gebrek aan licht kun je last hebben van slaperigheid doordat je hersenen onophoudelijk melatonine aanmaken. Door een daglichtlamp te gebruiken wordt het evenwicht van je melatonineproductie hersteld. Ideaal voor deze donkere dagen.

En dat is nog niet alles. Met deze daglichtlamp, die verkocht wordt bij de Action, kun je verschillende positieve veranderingen ervaren. Zo kan het je humeur (een klein beetje) verbeteren, wat op zijn beurt weer zorgt voor meer energie. Hierdoor slaap je ’s nachts beter, waardoor je ’s ochtends meer uitgerust bent. Dit heeft weer invloed op je humeur en energieniveau. Zo gaat het allemaal mooi rond.

daglichtlamp action humeur

Hoe werkt de lamp van de Action?

Je kunt van je winterdepressie afkomen door dagelijks een half uur voor deze lamp te zitten. Zet de lamp bijvoorbeeld aan terwijl je ontbijt, mits je daar genoeg tijd voor hebt natuurlijk. Het zou een beetje apart zijn als je eerder moet opstaan om wakkerder te moeten worden. Als die lamp op je schijnt, krijgt je lichaam een seintje dat het wakker moet worden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam stoffen aanmaakt die je meer alert laten voelen. De daglichttherapie lamp heeft drie intensiteitsniveaus: 30%, 60% en 100%. Verder kun je ook een timer instellen op de lamp, zodat je krijgt wat jij nodig hebt.

Het is niet handig om de daglichtlamp voor het slapen gaan te gebruiken, dit wordt dan ook afgeraden. De daglichtlamp is nu te koop bij de Action en kost € 29,95. Bekijk de website van de Action voor meer informatie over de daglichtlamp.