Als we het hebben over seksfantasieën kunnen die heel uiteenlopend zijn. De één is misschien meer een fan van een onschuldige tik met een zweep en de ander droomt er wellicht van enorme kinky activiteiten. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat, en zolang je fantasieën legaal zijn is er eigenlijk niets aan de hand. Het delen van je seksfantasieën volgens Dr. Kristie Overstreet, een seksuoloog en psychotherapeut, kunnen zorgen voor een diepere connectie en een goede toevoeging van het voorspel. Echter kan de communcatie hierover wat lastiger zijn.
Raar bestaat niet in de wereld van seksfantasieën
Veel mensen spreken niet over het hebben van seksfantasieën. Dit heeft mede te maken met het feit dat het afwijkt van de standaard vanilla sex, dat wordt gezien als ‘normaal’. Wanneer het niet in het straatje van de standaard seks past, zou dit een teken zijn van afwijkend gedrag. Natuurlijk is hier niets van waar, want fantaseren over bepaalde zaken is heel normaal en bovendien gezond.
Volgens de seksuoloog Dr. Laura Deitsch kunnen fantasieën opgedeeld worden in twee groepen. Sommige zijn alledaags en andere zijn ietwat ongewoon en out-of-the-box. Maar onder welke categorie een fantasie ook valt, niets is raar. Bovendien stelt Deitsch dat ‘raar’ niet erg bevorderend is als we het hebben over seks. Creatief is volgens haar een betere benaming. Natuurlijk is niet iedereen gediend van bepaalde gedachtes, want iedereen heeft toch zijn voorkeuren. Maar dat betekent niet dat je deze gedachtes niet kunt delen.
Houd je seksfantasieën niet voor je
Het praten over je diepste fantasie met je partner kan misschien gepaard gaan met een groot gevoel van schaamte. Maar dit zou echter niet moeten. Het is namelijk iemand die je vertrouwt en respect voor hebt. En dit zou ook wederzijds moeten zijn. In principe zou je al je gedachtes of fantasieën dus zonder moeite kunnen vertellen aan de ander, zonder dat deze een oordeel klaar heeft staan. Sommige wil je wellicht niet delen en dat is geen probleem. Maar zolang je alles geheim houdt kan dit zorgen voor problemen. Deitsch zegt zelfs dat het delen van je fantasie kan zorgen voor een nieuwe, frisse inbreng in je relatie.
Breng het op een subtiele manier
“Er zit een groot verschil tussen het praten over je seksuele verlangens en het uitvoeren ervan”, zegt Deitsch. Erover praten kan namelijk erg simpel zijn. Je zou het erg direct kunnen zeggen tegen je partner. Maar voel je je hier niet echt comfortabel bij? Dan zou je het ook op een andere, slimme manier kunnen brengen. Bijvoorbeeld door iets te beschrijven wat je in een film zag of gelezen hebt in een boek. Hiermee kun je op een redelijk veilige manier erachter komen hoe je partner hierover denkt.
Je kunt er ook over beginnen wanneer jij en je partner daadwerkelijk al bezig zijn met het voorspel. Onthoud wel dat je dan niet gelijk zonder aankondiging iets gaat doen wat te maken heeft met je fantasie. In plaats daarvan kun je er ook subtiel over beginnen of vragen of de ander het oke vindt wanneer je een bepaalde handeling doet in the heat of the moment.
Wanneer de ander niet enthousiast is
Het kan zomaar gebeuren dat je partner niet staat te springen om je stoutste dromen daadwerkelijk uit te voeren. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je je partner moet verlaten of niks met je fantasie kunt doen. In plaats van een defensieve houding aan te nemen kun je je partner ook vragen waarom het ze het niet zien zitten. Het kan namelijk zomaar zijn dat er een achterliggende gedachte achter zit zoals een traumatische ervaring of onprettig gevoel.
Daarom is het volgens Deitsch zo belangrijk om hierover te praten. Ga dus het gesprek aan met je partner. Wanneer je partner het niet zo ziet zitten, betekent dit niet dat jullie geen andere manieren kunnen vinden om van elkaar te ‘genieten’.