Mannelijke discrepantie zorgt voor meer geweld
Een team bij de Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta, Georgia heeft onlangs onderzoek gedaan naar mannen en hun zelfbeeld in combinatie met hun gedrag. De onderzoekers gaven 600 mannen tussen de 18 en 50 jaar een quiz over hun algemeen gedrag, gender en hun zelfbeeld. Hierin werd onderzocht hoe het zelfbeeld van mannen in relatie staat met geweld, drugsgebruik en het plegen van misdaden.
Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat mannen die zich niet mannelijk voelen, drie keer meer kans hebben om zich te mengen in gewelddadige activiteiten of crimineel gedrag. Het minder of niet mannelijk voelen staat ook wel bekend als mannelijke discrepantie. Dat mannen lijden aan discrepantie is eigenlijk niet heel verrassend. De samenleving is tegenwoordig erg gefocust op hoe ons lichaam eruit moet zien en het alsmaar ‘beter’ moet.
Een uitbreiding van het Napoleon complex
Bovenstaande studie bouwt eigenlijk voort op een eerder onderzoek. Een groep onderzoekers van Oxford University deed namelijk een aantal jaar eerder onderzoek naar een vergelijkbaar onderwerp. Zij wilden weten of de stereotypen over kleinere mannen klopten. Ze ontdekte dat een kleiner persoon een hoger niveau van paranoia had. Ook bleek het zo te zijn dat deze mannen een verhoogd gevoel van kwetsbaarheid ervaren. De uitkomsten van het onderzoek bewees in principe de theorieën achter het Napoleon complex. Want geloof het of niet, het Napoleon complex bestaat echt.
Het recente onderzoek werd echter gehouden onder een relatief kleine groep. Dus houdt er rekening mee dat het niet op alle kleine mannen toepasbaar is. Kleinere mannen zijn namelijk niet direct gedoemd om gewelddadig, agressief of boos te zijn.