Hoge verwachtingen bij hun nieuwe (of eerste) baan
Veel millennials verwachten dat ze vanuit hun afstudeerstage wel kunnen doorstromen naar een vaste functie, of dat ze na één keer solliciteren allemaal al een baan hebben. In de praktijk werkt dit vaak niet zo. Het sollicitatieproces kan lang duren of je komt terecht op een positie die je eigenlijk te laag voor jezelf vindt. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid tot doorgroeien, dus zie een lagere functie dan je hoopte niet direct als tegenslag.
Arrogantie van millennials
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor millennials, maar feit is dat veel millennials een beetje arrogant geworden zijn. Juist die arrogantie verlaagt de kans op een baan sterk. Millennials zijn vaak trots op het door hun geleverde werk. Dit is zeker geen slechte eigenschap, maar in verband hiermee zijn millennials heel gemakkelijk te ontmoedigen. Als zij geen waardering krijgen op hun werk in de vorm van een bonus of verhoging van salaris hebben ze meer kans om bitter te worden en zo een negatieve werkomgeving te bevorderen of gewoon te stoppen.
Te weinig focus op wat echt telt
Van alle generaties zijn de millennials het minst gefocust. And who’s to blame? Onze smartphones. Elke keer als onze smartphone oplicht, raken we direct afgeleid. Naast dat dit onze concentratie beïnvloedt, haalt het de kwaliteit van ons werk ook naar beneden. Dat gezegd hebbende, is het wegleggen van onze smartphone easier said than done. Onze smartphones worden een steeds belangrijker onderdeel in ons werk en de lijn tussen werk en privé vervaagd met de dag.
Heb jij binnenkort een sollicitatie en wil jij jezelf verwennen met de meest gunstige voorwaarden? Lees dan waarover je kan onderhandelen bij een nieuwe baan.