Het eerste onderzoek
Bij het eerste onderzoek, gepublicieerd in The Journal of Physiology, is er onderzoek gedaan naar de effecten van hardlopen en is er gekeken welk effect dat heeft op de hersenen. Voor dit onderzoek zijn er volwassen mannelijke ratten gebruikt. De ratten die regelmatig moesten rennen in het wiel dat in hun kooi was geplaatst, vertoonden de meest significante groei van de hersencellen in tegenstelling tot andere ratten die niet moesten rennen.
Je vraagt jezelf nu af of dit onderzoek relevant is, aangezien er voor dit onderzoek ratten zijn gebruikt. Wellicht overtuigt het tweede onderzoek jou waarom cardio een goede workout voor je hersenen is.
Het tweede onderzoek
Bij het tweede onderzoek, gepubliceerd in Preventive Medicine, werd een sterk verband tussen cardio en depressie gevonden. Filipe B. Schuch van het Centro Universitário La Salle heeft hiervoor gebruik gemaakt van drie andere studies. Daarbij wordt er gekeken naar de fitness-niveaus van meer dan een miljoen deelnemers. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen met een lage hart -en ademhalingsconditie 75% meer kans hebben op een depressie. Mensen met een gemiddelde conditie hebben 23% meer kans op een depressie, dan mensen die regelmatig hardlopen.
Conclusie
Aan de hand van beide onderzoeken concludeert Schuch dat de conditie van je lichaam verbetert kan worden door te trainen. Zo is de kans op een depressie kleiner. De resultaten van de twee onderzoeken versterken een ander onderzoek dat eerder dit jaar is uitgevoerd, waaruit bleek dat de combinatie van meditatie en aerobics effectief is in het verminderen van de symptomen van een depressieve stoornis.
Mocht je nog steeds niet geheel overtuigd zijn, dan heb je hier een lijst met zes redenen waarom jij ook ’s winter’s buiten moet trainen.