1. Doe de bacic, grote oefeningen

Gewichtheffen gaat in de essentie om drukken en trekken. Deadlifts en pull ups zijn trek-oefeningen. Squats, bankdrukken en dibs zijn push oefeningen. Dit zijn de oefeningen die jou sterk gaan maken en hun efficiëntie komt van het feit dat ze kracht vragen van meerdere spieren. Daar komt bij kijken dat je jezelf constant moet blijven uitdagen. Probeer om de week het aantal herhalingen te verhogen of het aantal kilo’s dat je wegdrukt omhoog te gooien.

sterker-breder-winter-1

2. Cardio is geen boosdoener

Natuurlijk, als jij dagelijks 20km hardloopt, zal dit niet heel bevorderend zijn voor je spiergroei. Maar het geheel uitsluiten is ook niet de oplossing. Houd twee keer per week een low-intensity cardio training, waarbij je hartslag niet hoger dan 140 beats per minuut maakt. Een goede conditie helpt namelijk de sportprestaties.

sterker-breder-winter-2

3. Eet veel, maar overdrijf niet

Als je wilt groeien in massa dien je meer calorieën binnen te krijgen, dan dat je er verbrandt. Maar hier kan je ook in overdrijven. Soms verhogen guys hun calorie-inname ineens met 500 tot 1000 calorieën extra. Daar wordt je lichaam niet blij van. Verhoog je calorieën wekelijks met max 300 per dag. Dit moet in lijn zijn met je trainingsschema en de mate waarin je aankomt. Wees niet bang om wat in vetpercentage aan te komen. Dat kan niet anders. Je komt niet 10 kilo in spier aan zonder dat je vet hierin meestijgt.

sterker-breder-winter-3

4. Supplementen zijn niet het antwoord

Veel dudes zijn altijd op zoek naar het perfecte supplement om hun spieren te doen groeien, omdat ze niet breder worden ondanks dat ze 6 liter aan proteïneshakes naar binnen werken. Ga je calorieën eens tellen. Als je 1.80 hoog bent en 68 kilo weegt, heb je niet genoeg aan proteïneshakes om breder te worden. Het eten van drie goede maaltijden helpt om makkelijker genoeg calorieën binnen te krijgen. En uiteraard kan je je dagelijkse voeding aanvullen met een proteïneshake, indien je niet genoeg calorieën binnenkrijgt. Ze moeten alleen fungeren als aanvulling, niet als kern van jouw dieet.

sterker-breder-winter-4