1. Selecteer een geschikte grootte

Een kwaliteit-sigaar is bedoeld om van te genieten van de start tot aan het einde. Dit is ook een van de redenen waarom er verschillende formaten sigaren aangeboden worden. Is het al ver na middernacht en wordt de sigaar gerookt bij het laatste glas whiskey van de avond? Ga dan voor een korter formaat. Heb je wat langer de tijd (30 – 45 minuten)? Ga dan voor een Robusto, Toro of Coronda Gorda. Wanneer je alle tijd hebt, ga dan voor een klassieke Churchill of een Torpedo. Knip nooit, maar dan ook nooit je sigaar in tweeën.

2. Hoe langer de sigaar, hoe koeler de rook en hoe meer smaak er vrij komt

Hoe korter de sigaar, hoe eerder deze warm wordt, waardoor de smaak minder goed vrij komt. Een kwaliteit-sigaar is gemaakt van langere tabak-bladen. Terwijl de sigaar brand, veranderd de vorm van vast, naar vloeistof, naar gas. Bij een kwaliteit-sigaar gaan er residuele oliën door de tabak, waardoor er een rijkere en dichtere rook vrij komt.

3. Hoe dikker de sigaar, hoe meer tabak-vuller er is gebruikt in de blend

Hoe dunner de sigaar, hoe minder tabaks-vuller er nodig is. Iedere sigaar, onafhankelijk welke grote, is gevuld met bind-blad en een dek-blad. Dit betekent dat de de invloed van deze bladen nadrukkelijker aanwezig is bij een dunne sigaar, dan bij een dikke sigaar.

sigaar roken whiskey man man

4. Donkere sigaren zijn niet altijd sterker

Vaak wordt er met een wijze stem gepretendeerd: een donkere sigaar is zwaarder en sterker dan een licht-kleurige sigaar. Echter is dit niet altijd waar. De sterkte van de sigaar is afhankelijk van het type tabaksblad dat gebruikt wordt, in combinatie met de tabaksvuller. Een lichter blad kan gecombineerd worden met een sterkere tabaksvuller waardoor dit alsnog een sterke sigaar kan worden.

5. Inhaleer niet

De smaak van een sigaar proeft men op het gehemelte. De rook blijft in je mond, terwijl je door je neus ademt. Inhaleer en slik niet.

6. Knip een sigaar altijd recht af

De meeste sigaren hebben een open einde aan de achterzijde en een gesloten einde aan de frontzijde. Dit gesloten einde dient verwijderd te worden voordat de sigaar wordt aangestoken. Hierdoor vindt de rook, via de sigaar de weg naar het gehemelte. Er zijn verschillende methodes, maar de meest gebruikte en praktische methode is recht knippen.

7. Stop wanneer je er klaar mee bent

Er is geen vaste regel tot hoever je een sigaar moet roken. De regel die je aan dient te houden is: rook de sigaar, zolang je er van geniet. Ben je er klaar mee? Leg dan de sigaar neer in een asbak en laat deze uitroken.

sigaar roken regels man man