Wat is de ’10-3-2-1-0′-slaapmethode?
De naam zegt het eigenlijk al: deze methode is opgebouwd uit vijf eenvoudige stappen die je helpen je lichaam en geest voor te bereiden op een goede nachtrust om jou genoeg slaap te gunnen en je gezondheid een flinke boost te geven. Er gebeurt namelijk veel slechts en de gevolgen zijn groot als je minder dan 7 uur slaapt. De ‘10’ begint al tien uur voor het slapengaan, dus dit vergt een beetje discipline. Maar met wat doorzettingsvermogen zul je snel de voordelen merken.
10 uur voor het slapengaan: Dag, cafeïne
Als je een koffiejunk bent, kan dit een lastige zijn, maar je moet er echt aan geloven. Tien uur voordat je naar bed gaat, moet je stoppen met het drinken van cafeïnehoudende dranken. Dus geen koffie, cola, energiedrankjes of zelfs die groene thee. Waarom? Omdat cafeïne tot wel tien uur in je bloedbaan kan blijven en je brein alert houdt. En dat is precies wat je niet wilt wanneer je de slaap probeert te vatten.
3 uur voor het slapengaan: Geen eten en alcohol
Heb je net nog zin in een late night snack? Helaas, volgens de 10-3-2-1-0-slaapmethode moet je drie uur voor het slapen geen voedsel of alcohol meer tot je nemen. Je lichaam heeft tijd nodig om te verteren, en het laatste wat je wil, is dat je lichaam daar ’s nachts nog druk mee bezig is terwijl jij probeert te relaxen.
2 uur voor het slapengaan: Laptop dicht, werk uit
Werkstress en slaap gaan niet hand in hand. Twee uur voordat je naar bed gaat, moet je stoppen met alle werkgerelateerde activiteiten. Dit geeft je hersenen de kans om tot rust te komen en de druk van de dag los te laten. Door die mentale pauze kan je hoofd zich klaarmaken voor slaap, in plaats van dat je nog ligt te piekeren over deadlines en e-mails.
1 uur voor het slapengaan: Schermen uit
Ja, dit betekent dat je je telefoon, tv, en laptop uit moet zetten. Het blauwe licht van deze schermen kan namelijk je melatonineproductie verstoren, het hormoon dat je helpt om in slaap te vallen. Lees een boek, mediteer, of luister naar rustgevende muziek om je hoofd te kalmeren en je lichaam te laten weten dat het bijna tijd is om te gaan slapen.
0 keer snoozen
Dit is misschien wel de lastigste stap: niet snoozen! Zet die wekker en sta meteen op. Snoozen lijkt verleidelijk, maar elke keer dat je weer in slaap valt, breek je je slaapcyclus opnieuw. Dat zorgt ervoor dat je je uiteindelijk slomer en vermoeider voelt dan wanneer je gewoon meteen was opgestaan. Ben jij wel iemand die vaak op die knop drukt? Bekijk dan onze goede tips om te stoppen met snoozen.
Werkt het dan echt of is het allemaal een fabeltje?
De slaapmethode is niet voor iedereen een gegarandeerd succes, maar als je regelmatig moeite hebt met in slaap vallen, kan het zeker het proberen waard zijn. Volgens experts helpt de 10-3-2-1-0-methode om je lichaam en geest in een rustiger en voorbereid ritme te krijgen, waardoor je makkelijker in slaap valt en frisser wakker wordt.
Dus, waarom niet een keer proberen? Je hebt niets te verliezen, behalve die gebroken nachten!