Hoe kan je stoppen met snoozen?

Met de snoozeknop stel je eigenlijk het opstaan nog een keer uit. Je wekker gaat dan uit en herinnert je er een paar minuten later aan dat je op moet staan. Bij de digitale wekker op je nachtkastje is dat standaard 9 minuten, maar de meeste telefoons laten je zelf een tijd instellen. Het nadeel is dat snoozen niet heel goed voor je is wanneer je die tijd gebruikt voor meer slaap. Die negen minuten slaap geven je namelijk geen extra rust en doordat je zo snel weer wakker gemaakt wordt, kan het zelfs een stressreactie opwekken omdat je slaap verstoord wordt. Een goede reden om dus te stoppen met snoozen. Maar hoe doe je dat dan?

 

1. Creëer een vast slaapritme

De meest effectieve manier om van het snoozen af te komen is om een vast slaapritme te creëren. Door elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en in de ochtend op dezelfde tijd op te staan, leer je je biologische klok een ritme aan. Ook genoeg slaap is belangrijk, want je wordt makkelijker wakker wanneer je uitgerust bent. Wil je weten wat jouw slaapritme is? Houd dan een tijdje bij wanneer je in slaap valt en weer opstaat. Dat kan ook met een app die dat dan ook voor je analyseert.

2. Zet je wekker zo laat mogelijk

Wanneer je weet wat je slaapritme ongeveer is, kun je de volgende stap nemen. Dit klinkt misschien wat eng wanneer je je afhankelijk voelt van de snoozeknop en hem soms misschien zelfs indrukt zonder het door te hebben, maar het beste kun je je wekker zo laat mogelijk zetten. Dan heb je namelijk geen tijd meer om te snoozen en moet je er dus wel uit en tegelijk krijg je ook net iets meer effectieve slaap.

wekker snoozen snooze knop minder indrukken

3. Vind een reden om uit bed te gaan

Waarom zou je graag de dag willen beginnen? Vind een reden om je bed uit te komen wanneer de wekker gaat. Bijvoorbeeld door je ochtendroutine leuker te maken. Gebruik de tijd voor een goed ontbijt, een moment van meditatie of iets anders waar jij je bed voor uit zou komen. Probeer je dus te focussen op de reden om wel op te staan en niet op alle redenen waarom je nog even wilt blijven liggen

4. Zorg voor daglicht

Onze slaap hangt heel erg af van het daglicht. Genoeg licht overdag zorgt ervoor dat we sneller in slaap vallen en een betere nachtrust krijgen. En daglicht in de ochtend stopt de productie van melatonine, het slaaphormoon, waardoor je wakker wordt. Trek dus zo snel mogelijk de gordijnen open of gebruik bijvoorbeeld een wake-up light.

5. De snoozeknop buiten handbereik

En als allerlaatste tip: maak het snoozen onmogelijk. Dat kan op een hele hoop manieren. Bijvoorbeeld door je wekker of telefoon aan de andere kant van de kamer te leggen of een wekker te nemen die helemaal geen snoozeknop heeft.