De vraagprijs per m² neemt stapsgewijs toe
Bij het kopen van een huis let je natuurlijk op een heleboel factoren. Zo mag het bouwjaar niet te oud zijn, moet het energielabel A zijn, moet de ligging perfect zijn en mag waarschijnlijk ook een achtertuin niet ontbreken. Toch valt of staat de daadwerkelijke aankoop van een huis met de prijs per vierkante meter die er wordt gerekend door de makelaar.
Op dit moment liegen de cijfers er niet om en lijkt het kopen van een woning in je eentje vrijwel onmogelijk. Het tekort aan koophuizen lijkt ieder jaar sterk toe te nemen, waardoor de prijzen per vierkante meter stapsgewijs toenemen. Vooral in populaire woonlocaties rijzen de prijzen de pan uit. Goede voorbeelden van die soort woonlocaties zijn steden als Amsterdam, Noordwijk aan Zee, Blaricum, Bloemendaal en Laren. Met een gemiddeld salaris is het bijna onmogelijk om in een van deze steden een koophuis op de kop te tikken.
De gemiddelde prijs per m² in Nederland
Goed, de situatie op de woningmarkt ziet er niet zo positief uit, maar wat doet dat met de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter voor een koophuis in Nederland? Op dit moment gaat het om een geldbedrag van maar liefst 3.000 euro! Vooral woningen in de Randstad blijken dit gemiddelde flink omhoog te halen. Andere huizen in plekken als Friesland en Groningen zorgen er echter voor dat het gemiddelde dus eindigt op 3.000 euro. Opmerkelijk is dat het gemiddelde inkomen in Nederland nagenoeg hetzelfde bedrag is, waardoor het makkelijk te berekenen valt hoe lang je zou moeten werken om in één keer een hele woning af te betalen. Voor een huis van 450.000 euro moet je dus 150 maanden werken, zonder één cent van je inkomen aan iets anders uit te geven. Gelukkig bestaat er iets als een hypotheek, maar ook dan kunnen mensen snel in de financiële problemen komen. De gemiddelde vraagprijs per vierkante meter voor een Nederlands koophuis, is dus uiterst zorgelijk en lijkt in de nabije toekomst niet te worden verlaagd.
Dure en goedkope gemeentes
Het is dus zaak goed te kijken naar de locatie waarin een woning zich bevindt. De gemiddelde huizenprijs in Amsterdam is bijvoorbeeld 6.500 euro per vierkante meter, terwijl een huis in het Groningse plaatsje Pekela slechts 1.800 piek kost per vierkante meter. Met het geld waarmee je in Pekela een villa koopt, schaf je in Amsterdam dus slechts een oud studiootje aan. Ook zijn de aanwezigheid van voorzieningen en de grootte van het perceel van invloed op deze prijs. Natuurlijk zit er ook een verschil in prijs tussen woningen die tot in de puntjes zijn afgewerkt en woningen die veel onderhoud nodig hebben. Een kant-en-klare villa kost uiteraard aanzienlijk meer dan een kleine kluswoning, daar heeft de perceeloppervlakte verder niet zo’n enorme invloed op.
Slim bieden verlaagt de prijs per m²
Bij de verkoop van een woning wordt meestal gekeken naar de gemiddelde prijs per m² die in desbetreffende gemeente wordt gerekend. Als koper is het van belang om goed uit te zoeken om welk bedrag het gaat, want sommige makelaars willen de vraagprijs aanvankelijk nogal hoog inzetten. Natuurlijk helpen de massa’s medebelanghebbenden niet mee, maar een slim bod onder de vraagprijs kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk minder gaat betalen per vierkante meter dan je vooraf zou verwachten. Ach ja, we maken ons nu druk om 3000 per m², maar wie weet is die bedrag over tien jaar wel twee keer zo hoog!