Nederland slechts op de elfde plaats
Het Canadese databureau Visual Capitalist voerde afgelopen jaar een onderzoek uit naar de welvaart op de wereld. Daarvoor gebruikte Visual Capitalist de cijfers van het Global Wealth Report, het gaat om rapporten die zijn opgesteld door de Zwitserse banken Credit Suisse en UBS. Hieruit blijkt in welk land de meeste miljonairs woonachtig zijn. Ondanks de positieve cijfers die Nederland heeft, staat ons land niet bovenaan de ranglijst. Met 1,2 miljoen miljonairs staat Nederland slechts op de elfde plaats.
De Verenigde Staten telt de meeste miljonairs
Bovenaan vinden we Verenigde Staten terug. Met een indrukwekkende hoeveelheid van bijna 23 miljoen inwoners die een vermogen bezitten van minstens een miljoen dollar, verslaat de VS ieder ander land ter wereld. Op plek twee vinden we een ander enorm land terug. In China wonen maar liefst 6,2 miljoen mensen die het vermogen van een miljoen dollar gepasseerd zijn. Nederland vinden we pas op de elfde plaats terug. Met 1,2 miljoen miljonairs doet Nederland het overigens helemaal niet slecht. Met een inwoneraantal van zo’n 18 miljoen houdt het dus in dat 1 op de 18 Nederlanders miljonairs is.
Toch moet daar een kleine nuance aan worden toegevoegd. In het onderzoek is namelijk gerekend met Amerikaanse dollars. Een dollar is gelijk aan 0,92 euro. Dat betekent dat een miljoen dollar hetzelfde is als 918.200 euro. Mensen die tussen de 918.200 euro en 1.000.000 euro bezitten, worden in het onderzoek dus ook bestempeld als miljonair. In feite bezit 1 op de 18 mensen in Nederland dus over een vermogen van meer dan 918.200 euro. Ook niet slecht. Het mag duidelijk zijn dat ons kleine land goed presteert in de businesssector. De gemiddelde miljonair is zo’n 59 jaar oud, dus zeg nooit nooit mannen!
Negatieve voorspellingen
Drie jaar geleden telde Nederland 317.000 miljonairshuishoudens volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat zijn dus huishoudens en die bestaan uit meerdere personen. In miljonairsfamilies wordt het miljoenenvermogen overigens ook vaak doorgegeven. Op die manier neemt het aantal miljonairs niet per se heel sterk af, terwijl er met de jaren wel steeds meer miljonairs bij komen. Als we nog even geduld hebben, is iedere Nederlander miljonair!
Althans, dat zou je denken. Zo luidde ook de voorspelling uit het onderzoek van Visual Capitalist in 2023. Recentelijk sprak het Canadese databureau deze voorspelling echter tegen. Naar verwachting zullen er in 2028 nog maar 1,18 miljoen Nederlandser zijn met een vermogen van minimaal een miljoen dollar. Ook in het Verenigd Koninkrijk zullen naar verwachting het aantal miljonairs afnemen. In andere landen als Spanje, Australië, Zweden en Taiwan zal de welvaart toe gaan nemen. De cijfers bieden dus weinig hoopgevende toekomstmuziek. Het is aan ons om deze verwachtingen niet werkelijkheid te laten worden.
De rijken worden alsmaar rijker
Mensen die ‘rijk’ zijn worden de afgelopen jaren alleen maar rijker. Miljonairs hebben financieel gezien meer ruimte om grote investeringen te doen. Zo zijn vastgoedinvesteringen erg duur, maar over het algemeen best veilig. Zo kunnen enkel vermogende mensen een extra woning kopen om deze vervolgens met winst te verhuren of door te verkopen. Mensen die een modaal inkomen krijgen zullen zo’n investering niet kunnen doen. Zij hebben het al lastig genoeg om hun eigen woning af te betalen. Op deze manier worden de rijken als maar rijker.
Rijkste Nederlander bezit 14 miljard euro
Van de 1,2 miljoen miljonairs is zakenvrouw Charlene de Carvalho-Heineken de Nederlander met het hoogste vermogen. Charlene is grootaandeelhouder en directeur van het wereldberoemde biermerk Heineken. Ze is de dochter van de overleden biermagnaat Freddy Heineken, die in 1983 slachtoffer was van de legendarische Heinekenontvoering. Charlene de Carvalho-Heineken bezit een abnormaal vermogen van maar liefst 14 miljard euro! Dit vermogen bouwt ze ieder jaar verder uit. De verkoop van de groene bierflesjes lijkt de komende jaren ook niet af te nemen.