Waar is de hoogte van de hypotheek van afhankelijk?
Wanneer je in Nederland een huis wil kopen, is de aanvraag van een hypotheek eigenlijk onvermijdelijk. Vaak heb je het geld voor een woning niet direct op je rekening staan of contant onder je kussen liggen. Een lening bij de bank is dan wel zo praktisch. Er zijn allerlei aanbieders waarbij je zo’n hypotheek kunt aanvragen. De hoogte van de lening die je kan aanvragen is afhankelijk van je inkomen en je schulden. Het hangt er ook vanaf of je alleen een huis wil kopen of dat je met iemand anders een huis koopt.
De hypotheek bij het gemiddelde salaris in Nederland
Het gemiddelde salaris van de Nederlander bij een fulltime baan ligt rond de 47.000 euro bruto (2021), aldus het CBS. Dat is ongeveer 3.916 euro per maand. Met dat salaris kan je een hypotheek aanvragen van ongeveer 206.000 euro. Dit is voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar, en met een rentepercentage van 3.93%. Let op: met een eventuele studieschuld en een aantal vaste lasten wordt dit een stuk lastiger. Ook kan het met een partner makkelijker zijn om een hogere hypotheek aan te vragen. Online zijn een hoop tools te vinden waarin je kan berekenen hoeveel hypotheek jij kan aanvragen met jouw persoonlijke situatie.
Hoeveel salaris moet je verdienen voor een hypotheek van € 500.000?
Wanneer je een hypotheek van 500.000 euro wil aanvragen, dan moeten je maandelijkse inkomsten uiteraard hoger liggen. Je jaarinkomen moet ongeveer rond 105.000 euro bruto per jaar liggen. Dat is ongeveer 8.750 euro bruto per maand. Dit is ver boven het Nederlandse gemiddelde, en niet voor iedereen haalbaar. Wil je samen met je partner een huis kopen? Dan kunnen jullie wel in de buurt komen van dit bedrag. Stel jij verdient 55.000 euro per jaar en je partner 50.000 euro, dan is jullie maximale hypotheek 500.350 euro (op basis van 4,36 10 jaar vaste rente).
Wil je ook een hypotheek aanvragen, maar zit je onder het Nederlandse gemiddelde salaris? Check dan dit artikel over wat je maximale hypotheek is met een minimumloon in 2024.