Ontdooid voedsel weer opnieuw invriezen
Wanneer een voedingsmiddel na ontdooien opnieuw wordt ingevroren, zullen deze meer bacteriën bevatten dan daarvoor. Als het voedsel daarna weer opnieuw wordt ontdooid, zal dit zich alleen maar verder ontwikkelen. Er komt extra vocht vrij, waardoor de textuur en de smaak van het voedsel hierdoor ook nog eens zal gaan veranderen. Dus naast het feit dat het gevaarlijk voor je kan zijn, is de smaak ook nog eens niet zo lekker meer. Geen goede combinatie dus.
Maar wist je dat dit ook geldt voor voedingsmiddelen als ijs? Vooral met roomijs, want als dat te warm wordt mag deze daarna absoluut niet meer in de diepvriezer gedaan worden. Door de overgang tussen koud, warm en opnieuw koud loop je bij consumptie de kans op een voedselvergiftiging. Deze vergiftiging wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet die zich in de maag of darmen bevindt. Deze bevinden zich op voedsel wat lang, warm en op de verkeerde manier bewaard wordt. Veelvoorkomende bacteriën die een voedselvergiftiging veroorzaken zijn E-coli, listeria of salmonella. Deze producten zijn te vinden op producten als rauwe groente, vlees, ei, melk en dus ook op ijs.
De juiste temperatuur van de diepvries
Volgens het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) moet de temperatuur in de diepvriezer -18° Celsius of lager zijn. Maar waarom dan? Volgens het FAVV staat de bacteriegroei dan op pauze. Dus wanneer je ijs uit de vriezer haalt, kun je het beste het overgebleven ijs wat je niet van plan bent om te eten zo snel mogelijk terug in de diepvriezer doen. Het is dus belangrijk om het extra ontdooien van het ijs tegen te gaan, want door het extra vocht dat vrijkomt kunnen bacteriën dus sneller gaan groeien. Het is dus goed mogelijk dat je hier ziek van zal worden en vooral zwangere vrouwen, mensen met een verslechterde immuniteit en kinderen zijn hier gevoelig voor. Gooi je gesmolten ijs dus voor de zekerheid gewoon weg om een voedselvergiftiging te voorkomen. Nog een goede tip is om de temperatuur van je voedsel onder controle te houden en het in de koelkast te ontdooien, in plaats van bij kamertemperatuur.
Listeria is nóg gevaarlijker
Het is mogelijk dat Listeriabacteriën in ijs voorkomen. Zo geeft Benjamin Chapman, een voedselveiligheidsexpert aan de North Carolina State University, aan dat Listeria ziekte kan veroorzaken wanneer er tienduizenden of honderdduizenden cellen van zouden moeten zijn. Amreen Bashir, docent Biomedische Wetenschappen aan de Aston University, legt uit dat de melk en suiker die ijs bevatten juist extra gunstige omstandigheden voor bacteriën kunnen creëren, waaronder dus ook Listeria. Een infectie met deze bacterie kan variëren van een milde darmziekte tot een potentieel dodelijke infectie. Een invasieve ziekte met Listeria kan bij iemand die zwanger is zelfs resulteren in een voortijdige bevalling, een miskraam, een doodgeboorte of een mogelijk dodelijke infectie bij de pasgeborene. Let dus goed op met hoelang je je ijs buiten de vriezer laat, want voorkomen is altijd beter dan genezen.