Goede slaap is essentieel voor de gezondheid
Slaap verbetert de gezondheid door stress te verminderen, geest gefocust te houden en lichaam te genezen. Om elke nacht de aanbevolen zeven à acht uur slaap te krijgen, moet je een goede slaaproutine in acht nemen door elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan. Zware maaltijden binnen twee uur voor het slapengaan kan je het best vermijden en het is handig om ervoor te zorgen dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft en ook lekker donker is.
Volgens de National Sleep Foundation hangt een goede nachtrust af van vier factoren. De slaapefficiëntie is de hoeveelheid tijd die je in bed slaapt. Hoe vaak je gedurende de nacht wakker wordt en hoelang je wakker blijft tijdens deze slaapstoornissen, draagt ook bij aan jouw slaapkwaliteit. Hoe snel je in slaap valt, wordt slaaplatentie genoemd. Het in slaap vallen binnen 30 minuten voor het slapengaan draagt wel bij aan een goede nachtrust.
Sneller in slaap vallen is niet per se een goede zaak. Als je minder dan acht minuten na het naar bed gaan in slaap valt, hoeft dit niet per se goed te zijn. Het kan betekenen dat je niet genoeg nachtrust krijgt of dat je mogelijk zelfs een slaapstoornis hebt.
Snel in slaap kan duiden op een slechte nachtrust
Als je gewend bent om om tien uur naar bed te gaan en op een avond besluit je tot middernacht op te blijven, dan val je uiteraard vrij snel in slaap. Soms kan een zware training in de ochtend, gevolgd door een hectische dag op kantoor, er ook voor zorgen dat heel snel in slaap valt zodra je je bed ruikt. Volgens de Sleep Foundation zorgt alcohol er ook voor dat je sneller in slaap valt. Een kanttekening is wel dat je waarschijnlijk geen goede nachtrust krijgt. Als je elke nacht een korte slaaplatentie hebt, kan dit betekenen dat je ’s nachts niet voldoende goede nachtrust krijgt. Omdat je lichaam snakt naar rust, verspilt het geen tijd en val je direct in slaap.
Snel in slaap vallen kan ook duiden op een slaapstoornis. Slaapstoornissen kunnen jouw totale slaaptijd verstoren, waardoor je de volgende dag alsnog moe bent. Een korte slaaplatentie kan duiden op een slaapstoornis zoals slaapapneu. Hierbij stopt jouw ademhaling tijdelijk als gevolg van een blokkade in de luchtstroom.
Tekenen van slaaptekort en slaapstoornissen
Volgens de Cleveland Clinic krijg je mogelijk geen goede nachtrust als je overdag in slaap valt. Slaap helpt je geest gefocust te houden. Een gebrek aan goede nachtrust zorgt ervoor dat je fouten maakt op het werk of moeite hebt met concentreren. Wanneer je slecht hebt geslapen, voel je je vaak chagrijnig. Sommige hebben zelfs cafeïne nodig om de dag door te komen.
Buiten dat het soms gewoon wat langer kan duren voor je in slaap valt, kunnen andere slaapstoornissen ervoor zorgen dat je meerdere keren per nacht of heel vroeg in de ochtend wakker wordt. Slaapapneu wordt vaak gekenmerkt door snurken, naar lucht happen of stikkende geluiden terwijl je slaapt. Jeukende, pijnlijke of kruipende gevoelens in de benen gedurende de nacht kunnen een teken zijn van het rustelozebenensyndroom. De arts kan naar jouw symptomen en medische geschiedenis kijken om een diagnose van een slaapstoornis te stellen. Daarvoor moet je mogelijk ook deelnemen aan een slaaponderzoek om de veranderingen in hersengolven, ademhalingsfrequentie en oogbewegingen te bestuderen terwijl je slaapt. Pas dan kan er natuurlijk echt een goede conclusie getrokken worden.