We kennen het allemaal wel, je hebt bier ingekocht voor een feestje. Maar na dat feestje is er nog wat over gebleven en na het feestje kan je voorlopig geen bier meer zien, dus eindigen ze ergens in de groentelade. Na verloop van tijd kom je die biertjes weer eens tegen. Maar hoelang kan je het laten staan en kan je het té lang laten staan?

 

Bier kan niet bederven

Wanneer je een biertje drinkt dat over de aangegeven houdbaarheidsdatum is, zul je niet ziek worden. Bier kan namelijk helemaal niet bederven. Zeker niet wanneer het op een donkere koele plek, zoals de koelkast, is bewaard. De smaak, geur en kleur van het bier kunnen allemaal wel veranderen. Al zorgt het er bij verschillende bieren juist voor dat het dankzij die smaakveranderingen beter gaat smaken. Een van die bieren is de Grand Prestige van Hertog Jan. Wanneer je die een aantal jaar laat liggen, verandert de smaak enorm. Een verandering die vrijwel iedereen als zeer positief ervaart. Op deze bieren staat dan ook geen THT-datum, maar wel het jaar waarin het bier op de fles is gegaan.

Kan bier over de datum gaan?

Wettelijk gezien is het verplicht om alcoholische dranken tot 10% alcohol te voorzien van een THT-datum. De THT-datum zegt iets over de kwaliteit van het product. Het staat op verpakkingen van producten die niet snel bederven, zoals bier. Tot de THT-datum garandeert de fabrikant een smaakvol product, zeker als je het bewaaradvies opvolgt. Als de THT-datum verstreken is, is kan je bier gerust nog drinken. Hou daarbij uiteraard wel in je achterhoofd dat wanneer iets er niet meer goed uit ziet of een beetje vreemd ruikt je het niet meer moet drinken. Om dan nog wat verwarring te zaaien, is er ook nog een best before datum. De best before datum geeft aan dat tot dan de smaak is gegarandeerd zoals de brouwer het bedoeld. Daarna zal het bier wat minder smaken, maar is het nog steeds goed. Dat jullie het even weten.