Wat zijn de nadelen van het gebruik van wasverzachter?
De voordelen van wasverzachter kennen we wel, maar wist je dat er ook veel nadelen aan zitten en dat er zelfs wordt aangeraden om helemaal geen wasverzachter te gebruiken?
1. Slecht voor je huid
Zo schijnt wasverzachter slecht voor je huid te zijn. Vooral de geparfumeerde wasverzachters zijn slecht voor mensen met eczeem of astma. Zelfs bij mensen met een lichtgevoelige huid is het al mogelijk dat ze door het gebruiken van een wasverzachter irritaties of zelfs eczeem kunnen krijgen. Wasverzachter en de chemische stoffen die erin zitten hechten zich namelijk aan de stof en blijven na het wassen (voor een deel) achter op je kleding. Als gevolg hiervan komt het dus direct in contact met je huid als je de gewassen kleding draagt en dit kan dus voor huidproblemen zorgen.
2. Slecht voor je wasmachine
Naast het feit dat het dus slecht kan zijn voor je huid, is wasverzachter ook slecht voor je wasmachine. Zo kan de wasverzachter zich ophopen in je wasmachine waardoor het kan gaan verkalken. Het kan zelfs in sommige gevallen de rubberen rand van de deur van je wasmachine aantasten. Tegenwoordig zijn moderne wasmachines ook ontworpen om kleding grondig schoon te maken zonder daarvoor een wasverzachter nodig te hebben. Zo hebben ze geavanceerde spoelcycli die alle wasmiddelresten verwijderen waardoor je kleding na het wassen zacht en fris aanvoelt.
3. Slecht voor je kleding
Het gebruik van wasverzachter is niet goed voor je sportkleding. Sportkleding is namelijk speciaal ontworpen om zweet op te nemen en om nare geurtjes tegen te gaan. Doordat er een laagje wasverzachter op de stof van je kleding achterblijft, kan het juist niet meer “ademen”. Hierdoor wordt je sportkleding dus eigenlijk minder effectief. Handdoeken kunnen vocht minder goed gaan absorberen tijdens het afdrogen en je spijkerbroeken kunnen ervan lubberen.
4. Slecht voor het milieu
En last but not least, het gebruiken van wasverzachter is schadelijk voor het milieu. Zo bevatten ze chemicaliën die schadelijk voor het milieu kunnen zijn. Deze chemicaliën spoelen weer weg in het afvalwater en dragen bij aan watervervuiling. Daarnaast kost het maken en vervoeren van wasverzachter natuurlijk energie en zorgt de verpakking voor plastic afval.
Lees hier de 7 fouten die veel mensen dagelijks maken bij het wassen, zonder dat ze het weten.