Wat houdt het beroep mbo-docent in?
Een docent in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) geeft les aan studenten en bereidt ze voor op een specifiek beroep. Je stelt op basis van leerdoelen, het onderwijsprogramma samen en bedenkt hoe de lessen eruit komen te zien. Ook speelt de docent een belangrijke rol in de begeleiding van studenten – zowel op school als tijdens hun stages. En natuurlijk spijker je ook je eigen kennis over het vakgebied regelmatig bij. Zo zorgen ze ervoor dat het onderwijs up-to-date en relevant. Zodat de studenten ook echt wat hebben gehad aan de opleiding als ze daarna het werkveld ingaan. Misschien staan diezelfde studenten over een paar jaar in de schoenen van de desbetreffende docent, en strijken zij het salaris van een mbo-docent op.
Welke opleiding heb je nodig om mbo-docent te kunnen worden?
Om als docent in het middelbaar beroepsonderwijs aan de slag te gaan heb je geen eerste- of tweedegraads onderwijsbevoegdheid nodig. Voor de meeste vakken op het mbo zijn namelijk geen specifieke opleidingen.
Wel moet je een pedagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) hebben. Hiervoor moet je een PDG-traject volgen, dit kan wel tegelijkertijd met het voor de klas staan. Zo wordt je kennis over het vak verbreedt en werk je aan een pedagogisch-didactische bekwaamheid. Twee vliegen in een klap dus. En zo kun je je in tien tot achttien maanden laten omscholen tot mbo-docent.
Je kan natuurlijk ook al werkervaring hebben en aan de slag willen als mbo-docent. Mocht dit het geval zijn, dan kan je een zij-instroomtraject volgen en haal je binnen twee jaar een tweede- of eerstegraads lesbevoegdheid voor een bepaald schoolvak of beroepsprofiel. Je werkt en leert tegelijk, wordt begeleid door de school en krijgt salaris. Betaald leren dus, loopt die studieschuld ook niet nog eens extra op. Als je de hbo-lerarenopleiding hebt gedaan, mag je lesgeven in het schoolvak of het beroepsprofiel waarin je gespecialiseerd bent.
Wat is het gemiddelde salaris van een mbo-docent?
Het salaris van een fulltime mbo-docent ligt, volgens Randstad, gemiddeld tussen de 3.640 en 7.350 euro bruto per maand. Elke leraar krijgt betaald volgens hetzelfde cao en gaat jaarlijks een stap omhoog in salaris. Dit omdat je als docent op het mbo veel doorgroeimogelijkheden hebt. Hoe langer je voor de klas staat, hoe hoger je salaris.
Toch liever een leraar assisteren dan zelf lesgeven? Check dan eens het gemiddelde salaris van een onderwijsassistent.