Waar hangt dit ruimtehotel ergens?
We moeten helaas nog even wachten, waar het eerst de bedoeling was dat de deuren van dit ruimtehotel in 2027 zouden openen, is de openingsdatum uitgesteld. Volgens Orbital Assembly waren alle daarmee samenhangende vertragingen te wijten aan de pandemie en waren er geen technologische vertragingen.
Het Voyager Station van Orbital Assembly, zal dus ‘pas’ in 2026 met de bouw beginnen en tegen het einde van het decennium, medio 2029, gasten verwelkomen. Het bedrijf is ook van plan om Pioneer Station te lanceren. Een kleiner, door de zwaartekracht mogelijk gemaakt, ‘bedrijvenpark’ dat op weg is om al in 2025 volledig bruikbaar te zijn.
Op basis van sciencefictionfilms als ‘2001: A Space Odyssey‘ en ‘Interstellar’ zullen Voyager Station en Pioneer Station elk hun eigen kunstmatige zwaartekracht creëren. Dit door gebruik te maken van middelpuntvliedende kracht. De nieuwe ruimtestations zullen de vorm aannemen van een reuzenrad, dat ronddraait om de zwaartekracht in hun ruimten te simuleren. Dit ruimtehotel zal dus heerlijk ergens in de ruimte zweven, zonder vaste plaats.
Stukje herkenbaarheid in het ruimtehotel
Een reuzenrad hotel in de ruimte, is een beetje ongebruikelijk vergeleken met wat we op aarde gewend zijn. Maar geen zorgen, het zal van binnen wel herkenbaar zijn. Op Voyager Station zullen luxe accommodaties zijn voor maximaal vierhonderd gasten. Hieronder vallen villa’s die te koop zijn als vakantiehuis, maar ook themarestaurants, concertzalen, bars en lounges. Deze zullen uitzicht op de aarde hebben. Tot slot zijn er nog sportscholen en kuuroorden. Eigenlijk is het gewoon een luxe resort net als op aarde, maar dan met een nieuwe twist.
Pioneer Station wordt een stuk kleiner van formaat, en heeft dan ook maar voldoende ruimte voor maximaal 28 gasten. In plaats van het bieden van superluxe voorzieningen zoals het Voyager Station, is de belangrijkste functie het dienen als een gemengde commerciële, onderzoeks- en toeristische faciliteit.
Dankzij de aanwezigheid van zwaartekracht op het station kunnen gasten gewoon eten en drinken of slapen, zonder dat ze zich zorgen te hoeven maken over dat ze gaan zweven, in tegenstelling tot de huidige ruimtestations. Iets wat we allemaal herkennen van de video’s van André Kuipers.
Toch maar gekozen voor een naamswijziging
“Voor de gemiddelde persoon zal het zijn in de ruimte een sciencefiction-droomervaring zijn”, zegt Tim Alatorre, Chief Operating Officer van Orbital Assembly. “Onze visie is om van de ruimte een bestemming te maken die mensen graag willen bezoeken, met vertrouwde elementen die worden geboden door de aanwezigheid van zwaartekracht.”
De plannen zouden wellicht bekend voor kunnen komen en dat klopt. De plannen voor het ruimtehotel werden namelijk al onthuld in 2019 onder de naam Von Braun Rotating Space Station. Er heeft allen een naamswijziging plaatsgevonden. Lucht- en ruimtevaartingenieur Wernher Von Braun werkte ook onder de Nazi’s. Dit deed hij weliswaar voordat hij naar de VS kwam en zich uiteindelijk bij NASA voegde, maar toch. Iets waar je liever niet mee geassocieerd wil worden.
Een ruimtehotel klinkt alleen al duur
Voorlopig is de prijs voor een overnachting nog een geheim, maar de verwachting is toch wel dat er een behoorlijk fors prijskaartje aan vasthangt. Het team achter Voyager Station heeft echter aangegeven dat ze hopen dat een verblijf in het hotel uiteindelijk gelijk staat aan “een reis op een cruiseschip of een reis naar Disneyland”. Maar hopen en daadwerkelijk doen is ook weer wat anders.
Iets dat wel kan helpen in het drukken van de prijs, is dat Alatorre hoopt dat tijd doorbrengen in de ruimte ook zal helpen de ervaring van gasten op aarde te beïnvloeden en te verbeteren bij terugkeer van zo’n unieke en inspirerende reis. “Als mensen eenmaal in de ruimte komen, zal dit hun kijk op de aarde veranderen. De ruimtevaart staat nog in de kinderschoenen en we zijn blij dat we ons steentje kunnen bijdragen om dit vooruit te helpen en het leven op aarde te helpen verbeteren.”
Het zal niet alleen maar commercieel zijn, enkele pods zullen verkocht worden aan NASA en ESA voor ruimteonderzoek. Bovendien kunnen er trainingen van toekomstige astronauten en wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden.