Beroep en opleiding
Als psycholoog stel je in overleg met de hoofdbehandelaar diagnoses bij emotionele en psychologische stoornissen. Je geeft begeleiding, therapie en adviseert cliënten. Je kunt als psycholoog ook bedrijven adviseren bij arbeidssituaties en kunt overal werken waar kennis nodig is over het gedrag van mensen. Aan de hand van gesprekken en diagnostisch onderzoek stelt een psycholoog een diagnose. Bijvoorbeeld om een intelligentieonderzoek of een onderzoek dat zich richt op autisme of ADHD. Van elke client wordt een dossier bijgehouden waarin onder andere verslagen van sessies zichtbaar zijn. Er zijn verschillende soorten psychologen, waarvan de ene psycholoog een hoger gemiddeld salaris heeft dan de ander. Dit heeft te maken met de specialisatie of de werkervaring.
Na het volgen van de universitaire bachelor- en masterstudie Psychologie ben je master-psycholoog. Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je beschikken over een vwo-diploma, bij voorkeur met de vakken biologie en wiskunde A of B. Dit komt voornamelijk, omdat er in de universitaire opleiding Psychologie veel aandacht aan statistiek wordt besteed en het een gamma-studie is. Slechts 75 procent stroomt uiteindelijk door naar het tweede jaar. Het is een populaire studie en daardoor is Psychologie een lotingsstudie. Dit geldt ook voor de WO-studies tandheelkunde en Geneeskunde. De duur van de opleiding zonder BIG-registratie is drie tot vijf jaar. Een bachelor duurt drie jaar en een daarop aansluitende master duurt één à twee jaar. Om een psycholoog met BIG-registratie te worden moet je wat langer studeren. Zo is de duur van de opleiding met BIG-registratie in totaal zes of zeven jaar. Eerst doe je de driejarige bachelor, gevolgd door een een- of tweejarige master. Daarna volg je nog eens twee jaar de BIG/GZ-opleiding. Tijdens deze opleiding kun je je specialiseren als Klinisch Psycholoog of Klinisch Neuropsycholoog. De Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) zorgt ervoor dat de kwaliteit van de gezondheidszorg hoog blijft. Zo kent de Wet BIG bepaalde beroepstitels wettelijke bescherming toe. Het voeren van deze titel is alleen toegestaan aan behandelaars die staan ingeschreven in het BIG-register of een wettelijk beschermde opleidingstitel hebben. Gezondheidszorgpsycholoog, arts, psychotherapeut, verpleegkundige en verpleegkundig specialist vallen onder deze beschermde titels.
Wat is het gemiddelde salaris van een psycholoog?
Als beginnend psycholoog in een zorg- of welzijnsinstelling kun je rekenen op een gemiddeld salaris van ongeveer 3.265 euro bruto. Dat is stukken hoger dan het gemiddelde salaris van een uitsmijter. Naarmate je doorgroeit kan het maximale salaris liggen tussen de 4.705 en 6.345 euro bruto. Deze bedragen zijn exclusief 8 procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Als klinisch psycholoog verdien je gemiddeld 5.665 euro bruto per maand wat nog kan oplopen. Als Klinisch Neuropsycholoog verdien je per maand gemiddeld 5.717 euro bruto. Het minimale salaris is 4.644 euro bruto en het maximale salaris is 6.790 euro bruto bij een 40-urige werkweek. Dit hangt natuurlijk ook allemaal sterk af van het aantal jaren praktijkervaring.