1. Verdiep je in de oorsprong van iemands gedrag
Schreeuwen is niet hetzelfde als communiceren. Het lijkt misschien een open deur, maar voor sommige mensen is dit helemaal niet zo logisch. Bijvoorbeeld als je van huis uit gewend bent om met stemverheffing tegen elkaar te praten, al dan niet te schreeuwen. Het is daarom altijd belangrijk om je te verdiepen in iemands achtergrond: soms heeft iemand een agressievere opvoeding gehad en heeft daarom thuis een ander voorbeeld meegekregen. Soms is er zelfs sprake van psychische problemen of een psychiatrische stoornis. In dit soort gevallen is het zeker ook de moeite waard om te begrijpen dat dit soort gedrag een uiting van onvermogen is en dat dit niets met jou te maken heeft. Probeer erachter te komen waarom je partner tegen je schreeuwt door je in te leven in de ander en vragen te stellen. Mocht je relatie er zwaar onder lijden, probeer dan professionele hulp in te schakelen.
2. Stop het gesprek als je partner tegen je schreeuwt
Toch is het ook belangrijk om je grenzen aan te geven, bijvoorbeeld wat betreft agressieve communicatie. Maak duidelijk dat deze manier van communiceren niet constructief en toelaatbaar is. Probeer dit wel op een rustige manier te brengen en neem deze ‘stijl’ absoluut niet over. Het is dus zeer onverstandig om terug te schreeuwen of te proberen iemand te overklassen. Blijf rustig en gebruik de stilte om het agressieve patroon van je partner te doorbreken. Mocht je je partner niet tot bedaren kunnen brengen, beëindig dan de discussie en maak deze op een later moment af, wanneer je partner weer gekalmeerd is.
3. Leg uit wat het met je doet als je partner schreeuwt
Het is natuurlijk niet erg om af en toe je stem te verheffen tijdens een discussie, maar door te schreeuwen kan iemand zich echt geïntimideerd voelen. Het daarom ook belangrijk om dit aan te geven als dit het geval is. Probeer je partner uit te leggen hoe jij je voelt als hij of zij tegen je schreeuwt en zorg ervoor dat je partner zich in jouw belevingswereld kan inleven. Als je die kans niet biedt of hier niet over spreekt, kun je ook niet verwachten dat je partner hiervan op de hoogte is. Niet iedereen kan zich namelijk even goed inleven in een ander: sommige mensen hebben zelfs een extreem laag inlevingsvermogen. Woede en geschreeuw is voor hun vaak een middel om met lastige situaties om te gaan, zonder dat ze doorhebben dat de ander hier last van heeft.
4. Wees besluitvaardig als je geen verandering ziet
Natuurlijk is het onzin om een relatie meteen te beëindigen als je partner tegen je schreeuwt. Toch is dit soms de enige manier om uit een dergelijke situatie te ontsnappen. Als je partner zich weigert in te leven in jouw situatie of als hij of zij niets wil of kan doen aan zelfbeheersing, is een relatiebreuk soms de enige oplossing. De gedachte dat iemand op een zeker moment wel zal veranderen, is soms een hardnekkige en destructieve hoop. Natuurlijk moet je je partner wel de gelegenheid geven om zijn of haar gedrag aan te passen. Dat kan vanzelfsprekend niet van de één op de andere dag, dus geen iemand ook de ruimte aan aan zichzelf te werken. Mocht niet toch nergens op uitdraaien, kun je altijd een tijdelijke pauze in je relatie bespreken.