Algehele gezondheid lijdt onder weinig slapen
Natuurlijk hebben we niet allemaal evenveel slaap nodig: voor elke leeftijdsgroep wordt een andere hoeveelheid slaap geadviseerd. Volgens verschillende experts, waaronder gecertificeerd klinisch slaapdocent Terry Cralle, kan een slecht slaapritme op de lange termijn akelige gevolgen hebben.
Een van deze gevolgen wordt toegelicht door John Cline, assistent-professor klinische psychologie aan de Yale School of Medicine. Hij legt uit dat de hersenen al na 24 uur zonder slaap worden aangetast: dit heeft alles te maken met zogenaamde stresshormonen. Het lichaam produceert namelijk meer adrenaline en cortisol in de strijd tegen vermoeidheid, waardoor je een vergelijkbare cognitieve beperkingen zult ervaren als iemand die een alcoholpromillage van 0,1 procent. Je moet je voorstellen dat je bij een alcoholpromillage van 0,2 procent al niet meer in staat bent om aan het verkeer deel te nemen. Zo is de kans op ongelukken in het verkeer dus aanzienlijk groter als je net uit de nachtdienst komt.
Cognitieve achteruitgang door te weinig slaap
Een onderzoek dat in 2016 werd gepubliceerd in het Journal of Sleep Research toonde eveneens aan dat er sprake was van cognitieve achtergang na het ontbreken van slaap gedurende 24 uur. Volgens John Cralle wordt onder meer het geheugen, het beoordelingsvermogen, de besluitvaardigheid en de oog-handcoördinatie aangetast. Daarnaast legt Cralle uit dat je na een lange periode van slaaponthouding last kunt krijgen van slechte concentratieboog en een verminderd gehoor, evenals het eerdergenoemde gevaar op ongelukken in bijvoorbeeld het verkeer. Na een periode van 36 uur slaaponthouding worden de gevolgen voor de gezondheid alleen maar erger: je krijgt bijvoorbeeld een steeds waziger geheugen en je bent niet meer in staat om informatie op te slaan of sociale signalen te verwerken.
Dokter waarschuwt voor extreme slaaptekorten
Na een periode van 48 uur slaaponthouding is er volgens medici sprake van een extreem slaaptekort, waardoor het lichaam begint met het houden van zogenaamde microslaapjes. Dit betekent concreet dat het lichaam zich voor enkele seconden ‘afsluit’ en de hersenen uitschakelt. Er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om te begrijpen dat deze noodprocedure van het lichaam desastreuze gevolgen kan hebben.
Als je 72 uur niet slaapt, heb je de poppen flink aan het dansen: op dit punt zul je hallucinaties gaan ervaren, waardoor de scheidslijn tussen wat echt en niet echt is verdwijnt. In dit stadium ontstaat een enorme emotionele instabiliteit en zullen het aantal microslaapjes toenemen én langer duren. Het lichaam zal dit beschermingsmechanisme steeds vaker inzetten om ervoor te zorgen dat het lichaam zich even kan terugtrekken – met alle gevolgen van dien. Het is dus verstandig om je slaappatroon in de gaten te houden en wat extra rust te nemen als je de laatste tijd minder geslapen hebt.