Wat moet je doen als je niet kan slapen?
Soms is het erg lastig om goed in slaap te komen. Misschien ben je wel gestrest door je werk of zit het thuis allemaal even tegen. Het kan een medische, psychische of zelfs lichamelijke reden hebben dat je niet goed in slaap kunt komen.
Niet goed kunnen slapen kan op de lange termijn ontzettend vervelend zijn. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor je gezondheid om niet goed of lang te slapen. Misschien heb je ook wel eens gemerkt dat je na een aantal glazen alcohol lekker in slaap kunt vallen. Maar wist je dat je dit eigenlijk juist niet moet doen?
Helpt alcohol om in slaap te komen?
In principe werkt het inderdaad wel om sneller in slaap te komen als je alcohol gedronken hebt. Je wordt er bijvoorbeeld ook sneller moe van omdat je het lekker warm krijgt. Ook kan alcohol goed zijn om je te kalmeren. Misschien heb je ook wel eens van “een slaapmutsje” gehoord. Dit spreekwoord stelt dat je even een klein glaasje jenever drinkt voordat je naar bed gaat. Maar eigenlijk is het juist niet goed voor je slaapkwaliteit als je voor het slapen gaan alcohol dringt.
Wat alcohol doet met je slaappatroon
Als je het drinkt val je zeker sneller in slaap, maar het verstoort ook de natuurlijke slaapcyclus waar we allemaal elke nacht doorheen gaan. Slapen bestaat namelijk uit een aantal fases: de zogeheten inslaap fase, de lichte slaap, de diepe slaap en uiteindelijk de REM-slaap. Ongeveer elke zestig tot negentig minuten doorloop je deze cyclus en kom je in de REM-slaap terecht, de fase waarin je droomt.
Heb je wel eens gemerkt dat je weinig tot geen droom hebt gehad na het nuttigen van alcohol? Dat komt omdat de alcohol de REM-slaapfase onderdrukt en als het ware uitstelt. Als je zelfs veel alcohol hebt gedronken kan de REM-fase helemaal onderdrukt worden waardoor je de fase niet meer gaat hebben. Dit is ontzettend slecht voor je gezondheid omdat deze droomfase super belangrijk is voor je lichaam om fysiek en mentaal te herstellen. Ook zorgt dit voor problemen in het langetermijngeheugen.
Beter maar niet doen dus
Mensen die (veel) alcohol nuttigen voor het slapen gaan kunnen dus problemen met hun slaapcyclus krijgen. Wanneer de REM-fase niet goed meer verloopt neemt ook de kans op nachtmerries, verstoringen in de slaap en ademhalingsproblemen toe. Dit alles heeft een grote, negatieve, impact op je slaapkwaliteit. Je kunt dus beter opzoek gaan naar een ander alternatief om sneller en beter in slaap te komen.
Lees ook: Deze 6 dingen moet je niet of drinken voordat je gaat slapen.