‘Gezonde’ pannenkoeken

Gemakkelijk en snel, maar niet altijd zo gezond als we denken. Je ziet het online veel sporter en non-sporters die ontbijten met deze lekkernij. Maar dit is het probleem: in pannenkoekbeslag zit bloem en je lichaam kan daar vrij weinig mee. Het vult niet lang en ook draagt het bij aan je insulineresistentie.

Je krijgt dus snel weer trek in iets nieuws. En dan heb je natuurlijk ook die siroop of poedersuiker, nog meer ongezonde zoetigheid. Ook heb je nog een valkuil met de ‘gezonde pannenkoeken’. Deze bestaan vaak uit bananen en havermout. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat deze soort een hoog calorie-gehalte heeft. Dus dat is ook niet ideaal.

Vruchtensap

Een lekkere jus d’orange kan geen kwaad, toch? Nou dat is dus heel verschillend. Een glas sinaasappelsap van ongeveer 250ml bevat al gauw zes suikerklontjes. En dan iedereen maar stoppen met suiker in de thee, terwijl we dit wel allemaal binnenkrijgen. Niet heel handig.

gezond ontbijt blijkt niet gezond

Zuivel met een smaakje

Gemakkelijk en snel kwark of yoghurt bij het ontbijt is prima, maar houd het dan bij normale yoghurt. Natuurlijk is het lekker, zo’n smaakje in je magere kwark of yoghurt. Maar heb je ooit het etiket goed bekeken? Er zit vaak een onnodig hoge hoeveelheid suiker in. En als je gezond wil ontbijten, dan hoort suiker daar niet bij. Daarnaast vullen vetten ook meer dan suikers. Wil je dus langer een verzadigd gevoel hebben? Eet dan maar die vette, ongezoete yoghurt.

Ontbijtgranen

De ontbijtgranen die je snel en gemakkelijk in jouw kwark of melk gooit zijn inderdaad lekker. Wel is het vaak dat deze granen zo bewerkt zijn dat er niet heel veel vezels meer overblijven. Ook is er vaak suiker toegevoegd aan de ontbijtgranen. Hier geldt dus hetzelfde als voor de zoete yoghurt: veel suikers maken geen gezond ontbijt. Die vullende koolhydraten die je bij een onbewerkt pak havermout vindt, ga je namelijk hier maar amper terug zien.