Werken, trouwen en kinderen krijgen: is dit nog steeds ‘normaal’?
Het vaste beeld van huisje, boompje, beestje is in vele gezinnen nog steeds de meest ideale uitkijk op het leven. Toch lijkt het zo dat de huidige generatie (jong)volwassenen het daar niet helemaal mee eens is. Is de wereld van nu eigenlijk wel en goede plek voor kinderen?
We zitten bovendien middenin een inflatiecrisis: alles wordt duurder en voor velen zelf onbetaalbaar. Je merkt het al met boodschappen doen en huizen kopen zit er voor velen al helemaal niet meer in, vooral niet als je alleen bent. Is het dan zo gek dat millennials en Gen Z steeds vaker kinderen achterwegen laten? Het online platform Raisin heeft met de verzamelde cijfers van het Nibud onderzoek gedaan naar de verschillen in kosten tussen de jaren 2002 en 2022. Hierin kwam naar voren dat de daadwerkelijke kosten van een kind niet erg veel omhoog is gegaan in deze twintig jaar. Het zijn vooral de omliggende omstandigheden en overige kosten die een stuk hoger zijn geworden. Hierdoor is het voor mensen in 2022 een stuk lastiger goed rond te kunnen komen. En als je graag kinderen wilt, moet je daar ook echt een spaarpotje voor vrijmaken, blijkt uit hun onderzoek.
Hoeveel kost een kind gemiddeld per jaar?
Uit de cijfers blijkt dat een groot gedeelte van het nettosalaris en bijslagen gespendeerd worden om de kinderen te onderhouden. Daarbij komt nog dat alle kosten steeds hoger worden door de huidige inflatiecrisis. Om een kind te kunnen betalen in 2022 moet je als ouders al een aardig spaarpotje kunnen opbouwen. Stel je voor: beide ouders werken fulltime en krijgen het voor elkaar om samen een jaarlijks nettosalaris van €70.000,- bij elkaar te krijgen. Het bedrag dat je dan elk jaar aan het kind kwijt bent ligt dan rond de €10.500,-. Dat is maar liefst 15% van je totale jaarinkomen.
Voor een alleenstaande ouder heb je in totaal dus de helft in jaarsalaris te besteden. Als de alleenstaande ouder fulltime werkt, lopen de kosten van een kind op tot wel 23% van je totale jaarinkomen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het nemen van een kind, met alle kosten van je vaste lasten en andere nodige uitgaven, een duur grapje is. Het is dan ook niet gek dat er steeds minder kinderen op de wereld komen: het is voor velen gewoon niet te betalen.