Wat zijn goede WhatsApp alternatieven in 2022?
Ondanks de pogingen van Facebook om de gebruikers te overtuigen van de veiligheid van de gegevens, blijven de zorgen onverminderd groot. Zo is met een van de meest recente updates duidelijk geworden dat Facebook wel de locatie van de gebruiker deelt met andere bedrijven, naast het IP-adres, de gegevens van de telefoon zoals het model, het besturingssysteem en de status van de accu. Ook kan het zo zijn dat WhatsApp het niet meer doet op deze oude telefoons. Check dan onderstaande alternatieven voor WhatsApp.
Telegram Messenger
Telegram is een app welke eigenlijk geen introductie behoeft, omdat het al een tijd bekend staat als een van de beste alternatieven voor WhatsApp. De app heeft net als WhatsApp talloze handige tools die van pas komen tijdens het chatten. Veel functies zijn hetzelfde als bij de grote tegenhanger, maar de Super-Group functie is behoorlijk interessant. Andere functies die je kunnen overtuigen om over te stappen zijn een wachtwoordvergrendeling, berichten die na verloop van tijd worden vernietigd. Het enige minpunt is het ontbreken van de camfunctie.
Kik
Kik was altijd het WhatsApp alternatief voor volwassenen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig platform. Inmiddels gebruiken meer dan 100 miljoen mensen Kik en dat aantal zal alleen maar toenemen. Het grote voordeel: je hebt geen telefoonnummer nodig om je te registreren en het te gebruiken, het enige wat je nodig hebt is een e-mailadres.
Bridgefy
WhatsApp is leuk, maar je hebt nog steeds een actieve internetverbinding nodig. Bridgefy werk net even anders en gebruikt naast WiFi ook Bluetooth. Het maakt gebruik van een peer-to-peer Bluetooth mesh-netwerk of een Wifi Direct-based netwerk om berichten te sturen. Het spreekt voor zich dat die vrienden dan wel in de buurt moeten zijn. Veel functies van WhatsApp vind je ook op deze app zoals een-op-een chats en groepschats. Bijzonder is dat medegebruikers ook kunnen fungeren als knooppunt zodat je ook berichten over een langere afstand kan versturen.
Signal
Signal is waarschijnlijk een van de betere alternatieven voor WhatsApp. Ook dit is in de basis een chat- en bel-app waarmee je met anderen kan communiceren en maakt net als WhatsApp gebruik van end-to-end encryptie. Hier is het Signal Protocol voor ontwikkeld. Het enige punt van kritiek is dat het net als WhatsApp, een Amerikaans product is en dus onder de Amerikaanse wetgeving valt. Op het punt van privacy kan dat verschil uitmaken, de wetgeving is immers minder strikt. Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen:
- Je kan geen screenshots maken van chats
- Je kan berichten een houdbaarheidsdatum geven. Nadat deze is verstreken verdwijnt het bericht aan de kant van de verzender, de ontvanger blijft het wel zien.
- Met Signal kun je ook foto’s versturen, maar je hebt de optie op bepaalde delen te vervagen. Handig als je bepaalde delen onzichtbaar wilt maken.
- Signal is ook te gebruiken op een tablet en laptop.
Threema
Threema is een andere app die steeds populairder wordt en een goed alternatief vormt voor WhatsApp. In tegenstelling tot veel andere alternatieven biedt het naar eigen zeggen volledige privacy. Zo worden de contactlijsten niet in de app opgeslagen, maar alleen lokaal, op je toestel dus. Een telefoonnummer is niet noodzakelijk, een 8-cijferig Threema-ID volstaat. De berichten die je verstuurd worden na aflevering vernietigd. En je kan nieuwe contacten aan de hand van een QR-code verifieren. Het grootste voordeel is wellicht dat het een Zwitsers product is waardoor je privacy is gegarandeerd.
Snapchat
Snapchat heeft geen introductie nodig en die mag dan ook niet in deze lijst met alternatieven voor WhatsApp ontbreken. Snapchat kent een aantal unieke functies, zoals berichten die na het lezen worden verwijderd (dit kan je ook aanpassen). Maakt een gesprekspartner een screenshot, dan krijg je hier een melding van. Ook een telefoonnummer is niet nodig, enkel een e-mailadres. Dat je bij Snapchat de beschikking hebt over talloze opties om je foto’s op te leuken zal je ondertussen wel weten.
Viber
Viber is een van de meest populaire WhatsApp-alternatieven ter wereld en is naast een stevige concurrent van WhatsApp, ook een goed alternatief voor Facebook. Net als WhatsApp heeft Viper ook een belfunctie (VoIP) en heeft het tal van vergelijkbare functies. Het belangrijkste verschil is wellicht de uitgebreide end-to-end-codering. Hierdoor worden niet alleen de berichten gecodeerd, maar ook de telefoongesprekken en de media die je deelt. Bellen kan ook, zelfs als je gesprekspartner geen Viber gebruikt. De belkosten zijn in dat geval minimaal.
Skype
Skype is wellicht een oudgediende, maar gezien de functies is het wel degelijk een goede vervanger voor WhatsApp. Nu zullen we niet zeggen dat het een volwaardig alternatief is als je kijkt naar de beperkte functie, maar gaat het om het chatten en videobellen, dan zeker wel. De mogelijkheid om met een hele groep een videochat te hebben is in ieder geval ongeëvenaard, bovendien is een Skype-id voldoende om iemand toe te voegen of te zoeken.
Line
Line is afkomstig uit Japan en is een van de nieuwste alternatieve WhatsApp-apps in 2022. Het is een platformonafhankelijke chat-app met tal van functies die je ook kent van WhatsApp. Zo maakt het ook gebruik van end-to-end encryptie, ondersteuning voor zowel spraak- als video-oproepen en het versturen van chatberichten. Line biedt echter nog meer:
- Volwaardige telefoonfunctionaliteit via Line-out
- Unieke stickers op je chats mee op te leuken
- Mogelijkheid om je favoriete chats, foto’s en video’s op te slaan
- Tijdlijn-functie met statusupdates
- Online betaaloptie via Line-pay
Discord
Gamers kennen Discord al langer, maar nu begint de app ook aantrekkelijk te worden voor degenen die niet of weinig gamen. Zie het als een app die veel functies biedt voor gamers met een Direct Message (DM)-faciliteit. Dat laatste werd tot nu toe over het hoofd gezien, maar is zeker het overwegen waard. Het kan gebruikt worden om berichten te versturen, maar ook voor het versturen van emoji, GIF’s, documenten en video’s. Nog leuker: je kan er ook spraak- en videogesprekken mee voeren en desgewenst samen browsen via schermdeling.