Welke soorten speciaalbier zijn er allemaal?

Er zijn duizenden soorten speciaalbieren verkrijgbaar, van de supermarkt tot lokale brouwerijen en mensen die thuis hun eigen bier maken. Op alfabetische volgorde gaan we de verschillende soorten speciaalbieren even langs.

 

1. Ale

Ale is een bovengistend speciaalbier dat van oorsprong uit Engeland komt. De ingrediënten en het brouwproces zijn nagenoeg hetzelfde als bij het brouwen van pils. Er worden voor Ale vaak geroosterde of karamel mouten toegevoegd. Dit geeft het een wat donkerdere kleur.

alle soorten speciaalbier verschillend

2. Amber

Dit bier is amberkleurig, vandaar ook de naam Amber. De kleur komt van de bleke moutsoorten die in het brouwproces worden gebruikt. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4.4% en 6.1% en het heeft meestal een lage tot medium bitterheid. Amberbier is vaak kruidig van smaak.

3. Blond

Blond bier is een van de soorten speciaalbieren die vaak in de zomer in de tuin of op het terras wordt gedronken. Een blond is een bier met een goudgele kleur. In principe is een blond bier van hoge gisting. Blonde bieren van lage gisting worden doorgaans pils of dort genoemd. Het is een frisse dorstlesser die toch stevig is, met een iets hoger alcoholpercentage. Door het gebruik van iets minder hop is blond bier iets minder bitter dan ‘normaal bier’.

4. Bock

Oorspronkelijk is alle bock ondergistend, maar in Nederland zijn ze ook steeds vaker bovengistend. Er zijn twee soorten bockbieren. Lentebock en Herfstbock, ze zijn alle twee verschillende speciaalbieren. Alle bockbieren drink je niet in een rechtopstaand maar in een rond glas, om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.

5. Dubbel

De kleur van Dubbel bier is meestal middel- tot donkerbruin. Het is van oorsprong een Belgische biertype. De naam verwijst naar dat er dubbel zoveel graan per liter water wordt gebruikt bij het brouwen van bier. Meer graan betekent meer suiker en dus meer alcohol, dus ook meer calorieën in het speciaalbier. Dubbel bier heeft een lichtzoete en voorzichtig bittere smaak.

6. Herfstbock

De stijl van de Herfstbock vindt zijn oorsprong in Duitsland, maar heeft zich in Nederland op een eigen manier ontwikkeld. Het is een seizoenbier dat in het najaar op de markt komt. De herfstbock wordt van oorsprong gemaakt met de eerste oogst van de zomer. Het donkere biertje met een moutige, karamelachtige smaak heeft 6,5% alcohol, maar is ook verkrijgbaar in nog zwaardere varianten.

7. IPA

India Pale Ale is een bepaald soort Pale Ale dat uit Engeland komt. India Pale Ale is een bierstijl binnen de categorie Pale ale. De populariteit van IPA is flink gestegen de afgelopen jaren. Het staat bekend om zijn fruitige geur en bittere nasmaak. Het IPA komt in vele soorten speciaalbier, maar het fruit en de bitterheid zijn in bijna alle IPA’s wel terug te vinden.

ipa soort bier

8. Lager

Lager is in Angelsaksische landen de gebruikte term voor ondergistende bieren van om het even welke sterkte. Het speciaalbier Lager is afgeleid van lagern. In Nederland wordt lager als aanduiding voor een in Nederland gebrouwen bier niet meer gebruikt. Het is een van de soorten speciaalbier die je in Nederland juist minder hebt, maar in Duitsland en Engeland nog wel wordt gedronken. Het lijkt op pils, maar heeft iets minder alcohol (3,5 tot 5%).

9. Lentebock

Een licht gekleurd bier met 6,5% alcohol dat met (koude) ondergisting gemaakt wordt. Dit is het bockbier dat uitkomt in de lente en alleen dan verkrijgbaar is. Het heeft een moutige, karamelachtige smaak en is wat frisser dan herfstbok.

10. Kriek

Kriek is een Belgische speciaalbieren soort van spontane gisting met zure kersen. Het zomerbier heeft daardoor een kers-achtige smaak, maar is toch wel echt bier met donkere smaken. Het is een bier waarvan je moet houden.

11. Pale Ale

Pale Ale is een bovengistend bier met een lichte heldere kleur. Het heeft een alcoholpercentage van rond de 5% en staat bekend om zijn bittere smaak. Pale ale is een ale die is gebrouwen met overwegend bleke mout.

12. Quadrupel

Quadrupel heeft standaard een alcoholpercentage van minimaal 10% en bevat veel ingrediënten. Vaak zijn ze op de fles gerijpt, waardoor er nog restjes op de bodem van de fles liggen.

13. Stout

Dit Engelse donkere bier wordt gemaakt met geroosterde mout en heeft een donkere tot zwarte kleur. De nasmaak van Stout is erg bitter.

14. Tripel

Het alcoholpercentage van tripel bier ligt zo tussen de 7% en 10%. Een flinke jongen dus. Doordat er wat suiker is toegevoegd is de smaak wat zoeter dan je van andere bieren gewend bent. Het suiker zorgt ook meteen voor het hoge alcoholpercentage. De kleur is goudblond, en de bier is dus lichter dan bijvoorbeeld dubbel en quadrupel bieren.

15. Weizen

Weizenbier is een tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong. Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof. Daardoor het een flinke schuimkraag heeft. Het heeft een frisse en lichtzure smaak, maar dat is ook afhankelijk van welke van de verschillende soorten speciaalbier je hebt van Weizen.

16. Wit

Het witbier is meestal ongefilterd en daardoor troebel en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent. Het bier bevat vaak kruiden als citrus, koriander en hop. Het is fris, fruitig en heeft een lichtgele kleur.

Nu je alle soorten speciaalbier weet, snappen we goed dat jij flink wat van deze biersoorten wil proberen. Echter dien je ook op de lijn te letten, toch? Lees dan ook in welke bieren de minste calorieën zitten.