Elke dag hardlopen of juist niet?
Dat hardlopen, net als andere vormen van sport gezond is, daar is iedereen het wel over eens. De voordelen zijn immers bekend: zo slaap je niet alleen beter als je voldoende lichaamsbeweging hebt gekregen, maar ben je overdag ook meer alert. In algemene zin stimuleer je de werking van je lichaam, verbrand je extra calorieën en zit je stukken beter in je vel. Een prima manier om een win-win situatie te realiseren.
Beginnen met hardlopen
Met al die voordelen in het achterhoofd zou je denken dat je wel gek moet zijn als je niet elke dag even gaat hardlopen. Toch zit het net even anders in elkaar. Ben je er niet aan gewend om elke dag je fysiek in te spannen, dan is het juist belangrijk dat je niet direct de grenzen van je kunnen op gaat zoeken. Je zal dus eerst conditie moeten opbouwen. Door de inspanning goed te verdelen, voorkom je spierschade en stel je het lichaam in staat om eventuele schade op tijd te herstellen. Ga dus gewoon om de dag hardlopen en bouw zo meer conditie op.
Afwisselen is erg verstandig
Ook voor de wat gevorderde hardloper is het verstandig om tijdig rust te nemen. Dat betekent niet dat helemaal niet mag sporten, maar kies bijvoorbeeld voor een alternatieve vorm van trainingen. Zo voorkom dat je elke dag dezelfde spiergroepen belast. Een rustdag inbouwen om je lichaam tot rust te laten komen is overigens niet erg. Kortom, wissel een zware training af met andere, minder inspannende oefeningen. Zo voorkom je langdurige beschadiging van je spieren. Iedere dag een halve marathon rennen is dus echt een beetje too much.