Wat is gezonder: olijfolie of zonnebloemolie?
Om je gelijk uit de droom te helpen: ook oliefolie bevat verzadigde vetten. Ja die slechte dus. Het goede nieuws is dat die hoeveelheid beperkt is. Waar het juist om gaat is de hoeveelheid onverzadigde vetten. Om het even nog ingewikkelder te maken: de enkelvoudig onverzadigde vetten. Dit helpen je om hart- en vaatziektes te voorkomen. Daarnaast is nog iets belangrijk: de aanwezige omega-3 en omega-6 vetzuren. Waar het nu om gaat is de hoeveelheid enkelvoudige onverzadigde vetten. Krijg je daar genoeg van binnen, dan profiteer je omdat dit juist zorgt voor een lager risico op aandoeningen als een hoge bloeddruk en een lager cholesterol.
Wat zit er in zonnebloemolie?
Kijken we naar zonnebloemolie, dan zien we dat daar juist veel meervoudig onverzadigde vetzuren, waarin dus ook enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zitten. Waarom is dat dan gezond? Dat komt doordat die juist linolzuur bevatten. Dat is essentieel voor ons lichaam. In zonnebloemolie zit juist een behoorlijke grote hoeveelheid. Dat is overigens niet zo uniek als je zou denken: ook maïsolie, sojaolie, margarine, halvarine en bak- en braadvetten bevatten linolzuur.
Is olijfolie gezond?
Dan de olijfolie. Naast de gezonde vetten bevat het ook andere stoffen die we nodig hebben. Denk maar aan vitamine K. Deze vitamine kunnen we niet zelf maken en is juist goed voor de weerstand. Daarnaast bevat olijfolie ook lekker veel vitamine A wat juist weer niet in zonnebloemolie zit. Ook deze vitamine helpt je weerstand. Nog veel belangrijker om te weten is dat vitamine A juist vanwege deze reden ook wel de anti-infectie-vitamine wordt genoemd. Dit betekent niet dat zonnebloemolie minder gezond is, het bevat juist enorm veel vitamine E. Een eetlepel is voldoende om je dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen.
Antioxidanten
Minstens zo belangrijk is de vraag hoe het zit met de antioxidanten. Je weet waarschijnlijk al dat die juist de vrije radicalen in je lichaam aanpakken en daarmee het risico op bepaalde kankersoorten verkleinen. Die wil je dus wel in je voeding hebben. Het goede nieuws is dat olijfolie op dat punt je vriend is. Om precies te zijn moet je dan de extra vierge hebben. Die bevat namelijk grote hoeveelheden fenolverbinding waarvan bekend is dat je gezondheid er met sprongen van vooruit gaat. Aan de andere kant: de vitamine E in zonnebloemolie fungeert ook als antioxidant. Per saldo zijn beiden dus net zo effectief.
Wat is gezonder?
Of je op basis van bovenstaande nu direct kan zeggen dat olijfolie de strijd heeft gewonnen gaat iets te ver. We zouden, hoe gek het ook klinkt, willen stellen dat dit niet het geval is. In feite zijn beide soorten net zo gezond. Het enige punt wat mogelijk de doorslag kan geven is dat zonnebloemolie zonder problemen verhit kan worden. De extra vierge olijfolie kan je ook lekker verhitten, maar daar zit gelijk het volgende probleem. Bij een temperatuur van meer dan 180 graden valt deze olijfolie uit elkaar. Het gevolg is dat bij een langdurige verbranding afvalstoffen ontstaan die je niet binnen wilt krijgen. Beperk het gebruik van extra vierge olijfolie dus voor je salades en andere koude producten en ga lekker bakken met zonnebloemolie.