Wat is een sociopaat en hoe herken je er een?
Sociopathie wordt ook wel de antisociale persoonlijkheidsstoornis genoemd. Iemand met deze aandoening heeft vaak minachting voor de wet, liegt regelmatig en heeft een gebrek aan spijtgevoelens en empathie. Je kunt ze herkennen aan hun impulsieve en antisociale gedrag. Een sociopaat kan zelfs gevaarlijk zijn of crimineel.
Je herkent ze niet altijd meteen. Daarom hebben wij een aantal red flags opgesteld die jou zouden kunnen helpen vast te stellen of je partner een sociopaat is.
-
Hun persoonlijkheid verandert als dag en nacht
Toen jij je partner ontmoette, deed je partner er álles aan om jou voor zich te winnen. Aandacht, cadeautjes, complimenten. Niks was teveel! Dit wordt ook wel love bombing genoemd: een populaire strategie gebruikt door narcisten om een partner binnen te hengelen.
Op het moment dat jij toegaf hield het op met de complimentjes en het harde werken, en werd er plaats gemaakt voor machtsmisbruik om van jou te krijgen wat jouw partner nodig heeft.
-
Een sociopaat vermijdt verantwoordelijkheid
Hoe beter je je partner leert kennen, hoe meer je erachter komt dat er een behoorlijk gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel aanwezig is. Sociopaten voelen zich boven de wet en zien wetsovertreding alleen als een probleem wanneer ze gepakt worden. De kans dat sociopaten vreemdgaan is om deze reden dus ook groter.
Twijfel jij of je partner je bedriegt? Dit zijn de meest gebruikte alibi’s voor vreemdgaan.
-
Alles in je relatie voelt extreem
Sociopaten staan bekend om hun eindeloze energie en beloftes die ze niet kunnen waarmaken. Ze houden van spanning, uitdaging en overdrijven. Het lijkt alsof er niks een keertje ‘normaal’ kan, alles moet dramatisch en over the top.
-
Ze gaan van de ene verslaving over op de andere
Sociopaten hebben vaak het onvermogen om zich vervuld te voelen, waardoor ze continu op zoek gaan naar manieren om zich goed te voelen. Dit kan leiden tot verslavingen, zoals drugs, seks of alcohol, waardoor ze in een eindeloze cyclus blijven van een ontevreden gevoel.
De bijkomstigheid hiervan is dat ze weinig rekening houden met de gevolgen ervan, voor anderen, maar ook de gevolgen van invloed op jou en jullie relatie.
-
Een sociopaat geeft jou altijd de schuld
Zelfs wanneer het je partner is die conflict zoekt of betrapt wordt op een leugen: het voelt altijd alsof jij degene bent die de fout heeft begaan. Zij nemen de slachtofferrol in, waardoor jij automatisch de bad guy wordt. Bovendien is je partner hiervan confronteren uit den boze. Door hun manipulatieve persoonlijkheid weten sociopaten precíes hoe ze hun partner schuldgevoel kunnen aanpraten.
-
Op de momenten dat jij je partner het meest nodig hebt, geeft je partner niet thuis
In een gezonde relatie voelt je partner het aan wanneer je steun nodig hebt. Bij een sociopaat daarentegen, sluit de empathische voordeur wanneer jij in de put zit. Sociopaten weten niet hoe ze om moeten gaan met emoties, en helemaal niet met die van anderen. Ze hebben geen idee hoe ze hun excuses aan moeten bieden, steun aan jou moeten geven of hoe ze je beter kunnen laten voelen. Hun enige belang is zichzelf en ze zien anderen als een emotioneel speeltje. Een emotie die ze wél kennen is agressie, en die zal vaak gebruikt worden om jou te manipuleren.
In twijfel of je partner een sociopaat is, of dat jullie wellicht gewoon geen match zijn? Check dan de verschillende manieren om erachter of jouw partner geen relatiemateriaal is.