Of je er veel waarde aan hecht of niet, maar zelfs in de Bijbel wordt gesproken over liegen. Zo is er het overduidelijke gebod op het afleggen van een valse getuigenis. Kortom, liegen mag niet en ondanks alle waarschuwing doen we het massaal.
We zouden zelfs gemiddeld tweemaal per dag een leugen over onze lippen krijgen. De vraag is dus niet alleen waarom, maar ook waar we het meest over liegen.
Mannen en vrouwen liegen evenveel
Voor de leugenonderzoeker Sophie van der Zee kent de leugen geen geheimen meer. Zij is verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en maakte samen met de BBC een documentaire over het fenomeen liegen. Onder de naam ‘A week of living truthfully’ werden een aantal proefpersonen gevolgd die een week lang eerlijk moesten zijn. We kunnen je alvast verklappen dat het niet meeviel. Daar is overigens niets van gelogen.
Leugentjes om bestwil is populair
Leugens zijn al zo oud als de weg naar Rome en we liegen er in de meeste gevallen flink op los. Zo verzinnen we verhalen die van A tot Z niet kloppen, maar we ook ontzettend creatief zijn door de waarheid lichtelijk te verdraaien als het ook zo uitkomt. Daar staat tegenover dat we de waarheid ook flink geweld aan kunnen doen door een overdrijving tot te voegen, de zogenaamde exaggeration lies. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de meest populaire variant: de leugen om bestwil. Kortom, zelfs op het gebied van de leugen zijn er best veel smaken.
Liegen is overigens niet altijd het tegenovergestelde van de waarheid. Ook het verzwijgen van informatie is een vorm van liegen. Juist door te zwijgen over bepaalde zaken of door informatie weg te laten creëer je een beeld wat allesbehalve waarheidsgetrouw is.
Waarom liegen mannen en vrouwen?
Over de reden kunnen we kort zijn: het komt ons gewoon goed uit. Mannen en vrouwen liegen daarentegen wel over verschillende onderwerpen. Bij mannen heeft de leugen vaak een egoïstisch motief, terwijl vrouwen eerder liegen als dat in sociaal opzicht beter uitkomt. Bijvoorbeeld door voor een ander te liegen of om juist niet te kwetsen. In veel gevallen gaat het bij vrouwen dus niet om materiële zaken en bij mannen wel.
Maar waarom doen we het? Volgens Van der Zee liegen mannen en vrouwen om verschillende redenen. „Mannen vertellen vaker egoïstische leugens. Ze liegen om zich beter voor te doen dan ze eigenlijk zijn of om ergens onderuit te komen. Vrouwen vertellen meer sociale leugens. Ze liegen vaker voor een ander dan voor zichzelf, bijvoorbeeld om iemand niet te kwetsen of om aardig gevonden te worden. Ook gaan de leugens vaker over immateriële zaken.