Complotdenkers op social media
Gisteravond had Arjen Lubach het bij het rechte eind, volgens veel Nederlanders. Het ging namelijk over de complotdenkers op social media. Al jaren uiten deze mensen hun ongezouten mening via social media, maar het komt volgens Zondag met Lubach steeds vaker voor dat ze ook offline flinke stampij maken. Onder andere bij de Tweede Kamer, waardoor veel politici een andere uitgang moeten gebruiken omdat de hoofdingang niet veilig zou zijn.
Maar niet alleen bekende mensen hebben last van deze mensen, ook de media heeft enorm veel last van bedreigingen. Arjen vindt dit belachelijk en maakt korte metten met de complotdenkers op social media.
Zondag met Lubach complottheorie
“Omdat op sociale media een heel circuit aan mensen langzaamaan een eigen parallelle werkelijkheid creëren”. Dat is waar niet alleen Arjen zich druk over maakt, maar dus ook een groot deel van Nederland. Complottheorieën over politieke figuren komen vooral voor in Amerika, daar dachten veel mensen een lange tijd dat aanhangers van Hillary Clinton ondergedoken zouden zijn onder een pizzeria. Maar dat soort verhalen komen dus niet alleen voor in Amerika, ook onze eigen bevolking heeft een lange lijst aan complottheorieën over het Koningshuis, de politiek en alle wereldleiders.
Nederlanders uiten zich dus op social media, maar ook op YouTube. Daar staat namelijk een enorme hoeveelheid aan filmpjes op waarin mensen beweren dat onze realiteit niet bestaat én we die van hen maar moeten geloven. Een parallelle werkelijkheid, zo noemt Arjen Lubach het. Hij heeft deze complotdenkers trouwens ook een naam gegeven: de online fabeltjesfuik.
Bekende mensen doen mee
Niet alleen internetgekkies doen mee, ook bekende mensen zoals Lange Frans zijn overtuigd dat we onze regering niet meer moeten vertrouwen. Vanaf nu kunnen we al die complottheorieën, ook de levensgevaarlijke groenten in een zak chips, in de online fabeltjesfuik stoppen. En Arjen Lubach krijgt voor die stap van veel kijkers een steuntje in de rug.