Lekkere tripels voor de bierliefhebber
De meeste van jullie zijn wel bekend met de tripel, stevig blond bier (meestal tussen de 8 a 10%) en voorzien van het Belgische zoetje wat voortkomt uit het klassieke gist. Je vindt ze op de meest onmogelijke plekken in Nederland, want zelfs in Persingen (+/- 90 inwoners) kan men een lekkere tripel scoren. Als je nou een tripeltje gaat scoren, zorg dan wel dat je het juiste glas hebt. Omdat een tripel vaak veel koolzuur heeft is het verstandig om een grote kelk te gebruiken zodat je niet de hele tijd een bak schuim hapt. Er is verschrikkelijk veel keuze als het op tripels aankomt en daarom kun je hieronder tien lekkere tripels zien:
-
Westmalle – Tripel – 9.5%
De moeder der tripels en het schoolvoorbeeld voor andere tripels. Tonen van geel fruit en kruiden gevolgd door een aangenaam bittertje.
-
Dochter van de korenaar – Finesse – 8.5%
Door het gebruik van gerst, rogge en tarwe is het niet klassieke tripel. De aardse tonen van graan komen naar voren gecombineerd met een honing zoetje.
-
La Trappe – Tripel – 8%
Wat lager in alcohol maar nog steeds stevig, erg bloemig en wat tonen van perzik en abrikoos.
-
Van Moll – Triple Trouble – 8.5%
Een wat minder klassieke tripel met sinaasappelschil, vlierbloesem, koriander en kamille gevolgd door een aangename bitterheid.
-
Oedipus – Thai Thai – 8%
De meeste Belgen vinden het een schande, maar de mannen van Oedipus hebben een totaal eigen twist gegeven aan hun tripel. Op de markt haalden ze verse rode peper, koriander, limoengras, sinaasappel en Laos wortel en brouwde hier hun tripel mee. Doet het uiteraard goed met de Aziatische keuken.
-
De Koninck – Tripel d’Anvers – 8%
Een van de mooiste brouwerijen van België (Antwerpen) heeft ook een mooie tripel in zijn assortiment. Dit is een klassiek Belgische tripel met veel koolzuur, dus zorg dat je hem uit het mooie glas drinkt dat voorzien is van de skyline van Antwerpen.
-
Schelde – Zeezuiper – 8%
Begonnen als een Nederlandse brouwerij, maar later verhuisd naar België. Deze tripel is wat droger dan de meeste tripels en is voorzien van kruidigheid en smaken van geel fruit.
-
Omer vander Ghinste – tripel LeFort – 8.8%
Met smaken als vanille en kruidnagel gecombineerd met banaan, appeltjes en rozen is dit wel een prachtige tripel. Goed gebalanceerd en niet overwegend zoet.
-
Brasserie de la Senne – Jambe de Bois – 8%
Deze Brusselse brouwerij heeft zijn tripel vernoemd naar Jean-Joseph Charlier, de man die meevocht in het leger van Napoleon en zijn been verloor als kanonnier in de revolutie tegen Nederland. Een koperkleurige tripel die kruidig is en niet te zoet.
-
Bruut – Gajes – 8%
Een topper om mee af te sluiten want deze is namelijk in 2016 nog verkozen als beste bier van Nederland. Een tripel met een twist van citrus en een behoorlijke bitterheid.
Wil jij de wonderbaarlijke wereld van bieren verder ontdekken? Check dan eens de lekkere zware bieren. Proost!
(Auteur: Kevin ’t Hardt)