De politie bedenkt steeds meer manieren om snelheidsduivels en verkeersmaniakken te slim af te zijn. En met het nieuws waarmee ze onlangs naar buiten kwamen is het verstoppen van de mobiele flitser of het plaatsen van een vaste flitspaal verleden tijd. Maak kennis met de radarauto.
De radarauto is vanaf nu je grootste vijand op de weg
Met deze rijdende flitspaal gaat de politie dus snelheidscontroles doen. Je wordt op deze manier ook niet meer staande gehouden door een politieauto, maar ze rijden met een onopvallend voertuig langs je auto. En rijd je te snel? Dan ligt er even later een kenmerkende envelop op je deurmat. Hiermee komt er een eind aan het Flitsmeister-tijdperk. Doordat de auto’s niet opvallen en letterlijk elke afslag kunnen nemen om op een andere drukke snelweg te kunnen gaan flitsen, is het voor de Flitsmeister-gebruikers binnenkort onmogelijk om flitsers door te klikken aan elkaar.
Dat de radarauto er gaat komen is 100% zeker
Sinds een aantal maanden is de politie al aan het testen met de radarauto’s; en met succes. De politie hoopt dan ook in 2020 met 50 tot 100 van zulke rijdende flitsers de weg op te kunnen. En de auto’s te slim af zijn wordt echt onmogelijk. Ze gaan geen specifiek merk en ook geen specifiek model auto gebruiken. Tijdens een interview met politiecommissaris Egbert-Jan van Hasselt in het AD werd er zelfs een “oud Fiatje Panda” benoemd om te gaan gebruiken als controlevoertuig. In januari werd er al gesproken over dit concept, omdat er steeds meer Flitsmeister gebruikers opdoken.
Nieuwe regels voor de verkeersveiligheid
De politie bedenkt dit soort voertuigen natuurlijk niet voor niks: ze zien ondanks alle eerder getroffen maatregelen toch nog heel veel ongelukken gebeuren door het te hard rijden. Eerder werd de snelheid al aangepast van 130km/h naar 100km/h, maar dat zou niet werken volgens onderzoek.
Telefoon gebruiken tijdens het rijden tegengaan
Naast de ontwikkeling van de radarauto is de politie ook druk bezig om een mono-camera te ontwikkelen. Die camera willen ze op viaducten gaan plaatsen, die controleren of je niet aan het SMS’en of bellen bent tijdens het rijden. Zo wilt de politie dus ook het telefoongebruik in het verkeer tegen gaan. En ook die boetes ontvang dan je netjes door de brievenbus.