Wat zijn de niet zo’n crisisgevoelige banen?

De huidige situatie heeft een carrièreswitch een stuk ingewikkelder gemaakt. Leuk, een andere baan, maar hoe groot is de kans dat ie geschrapt wordt in de toekomst. Deze banen zijn niet zo crisisgevoelig.

1. ICT

Door de ongelofelijk snelle ontwikkeling van talloze productieprocessen is technisch geschoold personeel onmisbaar. Dat zal niet veranderen door een crisis.

banen corona

2. Cipier

Gevangenissen zijn er al bijna sinds het begin der tijd. Ook al zitten er misdadigers achter slot en grendel, er zijn altijd mensen die een oogje in het zeil moeten houden en om deze criminelen in toom te houden.

3. Politie

Veiligheid is een absoluut ijkpunt in een functionele samenleving. Ook al is er – vooral in Amerika – veel kritiek, we kunnen natuurlijk niet zonder. Bij een inbraak of een vechtpartij is de politie de eerste die we inschakelen om de slachtoffers te helpen en de daders voor het gerecht te krijgen. Jammer genoeg lopen er genoeg gekken rond op deze wereld, dus er zijn altijd mensen nodig om daar tegen op te treden.

 

4. Militair

Een crisis hier betekent niet dat het in andere landen opeens weer vredig wordt. Om maar iets te noemen. Groeperingen als IS en andere die organisaties die alleen maar uit zijn op terreur en bloedvergieten zullen helaas altijd bestaan en we kunnen het niet veroorloven om hun de vrije loop te laten gaan.

5. Journalist

Tijdens crisis is een duidelijke communicatie een essentieel deel. Of het nu gaat om maatregelen van het RIVM of belangrijke uitspraken uit de politiek. Of om de mensen die thuiszitten te amuseren – we kunnen hedendaags amper zonder. Daarnaast kunnen journalisten met hun laptop overal zitten, dus wanneer de werkplek dankzij welke crisis dan ook op slot gaat, kunnen ze gewoon thuis blijven werken en doortikken.

journalist

6. Leraar

De leraren die nu voor de klas staan zijn best oud, dus er is hoe dan ook de komende jaren veel behoefte aan nieuw personeel. Onderwijs is een onmisbare factor in de samenleving dus er is altijd vraag naar banen in het onderwijs. Kennis is macht. Ook als we in een crisis zitten geldt dat. Nu zie je veel scholen die les geven via Microsoft Teams of Zoom, dus dat balletje blijft zo goed als altijd rollen.

7. Zorgverlener

Vanwege de huidige situatie vlammen vacatures in de zorg de pan uit, maar zal ook op de lange termijn is er behoefte aan meer personeel – ook mede dankzij de vergrijzing die speelt. Zeker nu met het virus kunnen we niet meer zonder het hardwerkende zorgpersoneel. Toch werd er in het verleden veel bezuinigd op deze sector, dus het wisselt nogal.

8. Ingenieur

Een ingenieur krijgt het in een crisis drukker dan ooit. Het inzicht om technische, wetenschappelijk en organisatorische problemen op te lossen is – juist in een crisis – binnen een bedrijf uiterst belangrijk om een bedrijf draaiende te houden.

ingenieur corona

9. Boeren

De boeren hebben het moeilijk. Door steeds meer regels wordt het moeilijk om een boerenbedrijf boven water te houden. Toch moet het volk eten en dat gaat niet zonder deze voedselproducenten.

10. Vuilnisman

Wanneer mensen in een crisis veel thuiszitten, betekent ook dat er meer vuil in de kliko’s voor het huis belandt. De vuilnisman is de uitgewezen persoon om dat weer op te ruimen. Hoewel hiervoor vroeger altijd mensen werden ingezet, komt het steeds vaker voor dat de vuilnisman alleen nog maar chauffeur is en dat de vuilniswagen zelf de bakken optilt en verwerkt.

Je kan dus nooit honderd procent zeker weten dat jouw sector of jouw baan niet de dupe wordt door een crisis. Dus ga niet per direct ontslag nemen en een van deze niet crisisgevoelige banen oppakken, kijk naar wat je kunt en waar mogelijkheden liggen nu. Dat is ook in het belang van de arbeidsmarkt en de economie in z’n geheel. Succes in deze tijden.