World War II in Colour is uniek in het oorlogsgenre
Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er talloze films en series gemaakt over die periode. Denk bijvoorbeeld aan The Pacific (bovendien de duurste serie ooit gemaakt). Ook Saving Private Ryan is een echte oorlogsklassieker. Waar in die films en series echter acteurs aan het werk zijn, is dit niet het geval bij World War II in Colour. In die documentaire zien we echte archiefbeelden. Het meest opvallende aan de documentaire (de titel zegt het al) is het feit dat deze beelden niet langer in zwart-wit te zien zijn, maar juist in kleur. Dit zorgt voor een geheel andere ervaring.
Van zwart-wit naar kleur
De mensen, gebeurtenissen en oorlog die in de documentaire te zien zijn lijken opeens realistischer. Voor de documentaire is gebruik gemaakt van twee soorten beeld. Beelden die oorspronkelijk al kleur zijn geproduceerd werden gebruikt, maar ook zwart-wit beelden die met kleur werden ingekleurd.
Een uitgebreide vertelling van de geschiedenis
De documentaire vertelt het verhaal van de oorlog. Onder andere de strijd aan het westfront, oostfront, de Noord-Afrikaanse compagnie en de Pacifische oorlog komen aan bod. Een compleet beeld dus, dat eindigt in de afloop van de oorlog. Robert Powell is de verteller die aan de documentaire is gekoppeld. De Engelsman word veelvuldig ingehuurd om documentaires over de oorlog in te spreken en was dus een logische keuze voor het project.
World War II in Colour is een zeer gewaardeerde Netflix serie
De serie kan rekenen op goede recensies. Op IMDb heeft World War II in Colour zelfs een 8.7 als gemiddelde. Vooral de unieke beelden zijn reden voor de hoge scores. Tegelijkertijd is er ook wat kritiek op de serie. Een paar zwart-wit beelden die zijn ingekleurd bleken namelijk onjuist: tanks die niet grijs bleken te zijn, maar groen, bijvoorbeeld. Benieuwd geworden naar de documentairereeks? De 13 afleveringen uit 2009 zijn nu te zien op Netflix.